Så kan Linn Svahn skriva svensk idrottshistoria och snuva Jessie Diggins på totalsegern i världscupen: ”Om det ska gå…”

Linn Svahn kan skriva svensk idrottshistoria i helgen.
Genom att bli den första kvinnliga skidåkaren i Sverige att vinna totala världscupen.
Men då måste hon ta sig förbi amerikanskan Jessie Diggins först.

Amerikanskan Jessie Diggins har länge varit storfavorit till att vinna den totala världscupen i år. Efter att ha vunnit Tour de Ski i vintras tog hon ett rejält grepp om förstaplatsen och har inte släppt den sedan dess.

Svahn väldigt nära

Men nu är det väldigt nära för suveräna Linn Svahn att komma ikapp. Svenskan hade inte vunnit ett världscuplopp på 1 000 dagar innan hon gjorde det under Tour de Ski och har därefter radat upp segrar under inledningen av 2024.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Linn Svahn, skidor
240301 Linn Svahn of Sweden after the Women’s Team Sprint final during the FIS Cross-Country World Cup on March 1, 2024 in Lahti. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN / COP 211 / KP0057

Framförallt i sprinten har Svahn varit mästerligt bra och på tisdagen säkrade hon totalsegern i sprintcupen med en andraplats i Drammen. Nu avslutas världscupsäsongen på hemmaplan i Falun och då finns det en realistisk chans för Linn att skriva svensk idrottshistoria.

Linn blir historisk

Ingen svensk, kvinnlig skidåkare har någonsin vunnit den totala världscupen och Linn Svahn är bara 102 poäng bakom totalledaren Jessie Diggins när det återstår endast tre lopp.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jessie Diggins, skidor
240107 Jessie Diggins of United States after competing in women’s 10 km free technique mass start during Tour de Ski on January 7, 2024 in Val di Fiemme. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0833

Det finns fortfarande gott om poäng kvar att tävla om och en seger ger 100 poäng i totalställningen. På fredag är det nytt sprintlopp och sedan väntar två distanslopp i helgen.
– Det är viktigt att det är många åkare mellan Linn och Diggins om det ska gå att hämta in de poängen. Det är ju så att man får nu poäng både i slutresultat i sprintarna men också kvalresultatet i sprintarna ger poäng och Linn har varit jätteduktig där, säger skidexperten Anders Blomquist till SVT.

LÄS MER: Frida Karlsson avslöjar stora ilskan – när hon såg vad Kristine Stavås Skistad gjorde mitt under sprintfinalen: ”Det är tragiskt”

Svahn är så klart storfavorit i sprinten men sedan kommer de två distansloppen att bli helt avgörande för vem som står som totalsegrare på söndagen när den internationella skidsäsongen går i mål.
– I de två avslutande loppen är det ett individuellt klassiskt lopp och ett masstart i fristil, där det är fördel Diggins på pappret, säger ”Blomman” till tv-kanalen.

Vad tycker du om det här? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev