Ryska påhoppet mot svenska skidlandslaget – går nu till stenhård attack efter nya beslutet: ”De är inte män”

Svenska åkare gläds över att ryska och belarusiska medborgare stoppas från världscupen.
Då rasar den ryske tränaren Jurij Borodavko.
– Det verkar som att vikingarna i Skandinavien har försvunnit, säger han till RIA Novosti.

Sen Rysslands invasion av Ukraina har ryska idrottare förbjudits från majoriteten av tävlingar, sportevenemang och mästerskap. Så även belarusiska medborgare, sen Belarus har gett stöd till Ryssland efter invasionen.

Ryssar stoppas

Ryska och belarusiska medborgare har bland annat varit avstängda från längdskidvärlden. De senaste ett och ett halvt åren har de inte fått delta i till exempel VM i Planica eller världscupen. Inför den kommande skidsäsongen var det upp till FIS att besluta om förbudet skulle gälla även denna säsongen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

William Poromaa, Calle Halfvarsson, skidor längdskidor, Sverige
201219 Calle Halfvarsson och William Poromaa under en träningstävling den 19 december 2020 i Östersund. Foto: Erik Mårtensson / BILDBYRÅN / COP 222 / ER0018

Under onsdagen kom beskedet att avstängningen förlängs även över världscupen 2023/2024. Något de svenska längdåkarna jublar över. Flera svenskar har varit tydliga i sina ståndpunkter kring ryska åkare. Längst fram i ledet har Linn Svahn och Maja Dahlqvist gått, som tidigare sagt att de är redo att bojkotta tävlingar om ryssar får delta. Men även andra åkare som Calle Halfvarsson och William Poromaa har tagit ställning emot det.

Borodavkos sågning

Det får nu den ryska tränaren Jurij Borodavko att se rött och rikta stor kritik mot de svenska herrarna.
– Det verkar som att vikingarna i Skandinavien har försvunnit. Det finns ingen maskulinitet kvar, jag ser absolut inga män där, säger han till den ryska, statligt ägda, nyhetsbyrån RIA Novosti.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jurij Borodavko, Ryssland skidor
210104 Jurij Borodavko, team manager of Russia in the mixed zone after a training session during Tour de Ski on January 4, 2021 in Toblach. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0101

Den tidigare dopingavstängde tränaren hävdar att de svenska åkarna är glada över beskedet på sportsliga grunder.
– För mig är de här uttalandena inte nya, de har alltid legat bakom våra ryska åkare. Uteslutningen av oss är väldigt bra för dem. Nu är de fem, sex positioner längre fram. Jag tror att det är så att de helt enkelt inte kan hävda sig, säger Borodavko.

LÄS MER: Beskedet som får svenska skidhjältarna att gå i taket – Linn Svahn hotar med bojkott: ”Jag vill inte det”