Beskedet som får svenska skidhjältarna att gå i taket – Linn Svahn hotar med bojkott: ”Jag vill inte det”

Beskedet som får svenska skidhjältarna att gå i taket – Linn Svahn hotar med bojkott: ”Jag vill inte det”

Svenskarna trodde att beslutet om ryska skidåkare redan var taget.
Men så är det inte.
Och ställningstagandet från stjärnorna är glasklart.
– Det skulle vara ett slag under bältet på väldigt många, säger William Poromaa till Expressen.

Ryska åkare har inte tillåtits att tävla i världscupen sedan invasionen av Ukraina. Svenska åkare har legat långt fram i förbudet mot ryska åkare, och samtliga har varit tydliga med att man inte vill stå på startlinjen med ryska åkare, särskilt då en del öppet stöttat Vladimir Putin under krigstiden.

Tidigare under hösten hade Fis ett stort höstmöte, och då kom uppgifter om att beslut tagits om att fortsatt stänga av ryska (och belarusiska) åkare. Men enligt Expressen så stämmer det inte. Tidningen hävdar nämligen att de som deltog i mötet inte har beslutsrätt i frågan, som i stället måste hanteras av det internationella skidförbundets högsta styrelse. De har möte idag, och trots att mycket talar för att de kommer att ta samma beslut, alltså att fortsätta stänga av ryska åkarna, så är de svenska stjärnorna ännu en gång väldigt tydliga med vad de tycker.

Linn Svahn, skidor
230222 Linn Svahn of Sweden at a cross-country training session ahead of the FIS Nordic Ski World Championships on February 22, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0512

Linn Svahn säger visserligen att det är tråkigt att enskilda idrottare hamnar i kläm, men är stensäker på att hon inte vill tävla mot ryska åkare.

– Det är enkelt för mig att säga en dag i oktober, att jag skulle bojkotta. Det finns inga konsekvenser för mig här. Men konsekvensen blir ju om jag står där i november i superform och vill tävla… då hoppas jag bara att jag har lika mycket ryggrad som nu, säger hon till Expressen.

“Ett slag under bältet på alla”

Även William Poromaa är tydlig med att han inte vill tävla mot ryska åkare i premiären som nu bara är en månad bort.

– Det skulle vara ett slag under bältet på väldigt många. Jättekonstigt, säger William Poromaa, som får medhåll av Calle Halfvarsson.

– Det är alldeles för nära inpå säsongen för ett sånt beslut. Det skulle vara en katastrof. Någon gång i framtiden tycker jag väl att de ska få komma tillbaka, men inte nu.

230224 William Poromaa of Sweden in the Men’s Cross Country Skiing Skiathlon during the FIS Nordic Ski World Championships on February 24, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Expressen har även varit i kontakt med Mars Årjes, som är Sveriges representant i Fis-mötet på onsdagen. Han tror väldigt lite på ett annat beslut än fortsatt avstängning.

– Jag tycker det skulle vara ytterst märkligt om det blir nån ändring i tidigare beslut, säger han.

LÄS MER: Calle Halfvarssons starka bekännelse efter VM-missen – erkänner nu mörka tvivlen: ”De tankarna kommer”