Ryska jätteilskan mot Marit Björgen – rasar efter nya uppgifterna: ”De är ynkliga lögnare och hycklare”

Marit Björgen testade positivt i ett dopningstest i samband med VM – men fallet lades ned.
Nu rasar Ryssland.
– Jag är chockad, säger landslagschefen Jelena Välbe.

I veckan släppte skiddrottningen Marit Björgen en ny bok, där hon berättar om tidigare okända händelser under sin långa och framgångsrika karriär. Bland annat så berättar hon om den gången hon var nära att kastas ur det norska landslaget, efter att ha gjort ett samarbete med ett svenskt klädföretag, och om ilskan hon kände mot Fredrik Skavlan efter en olämplig fråga i tv.

Ryska jätteilskan

Men hon avslöjar även att hon efter VM 2017, då hon var den stora giganten med hela fyra guldmedaljer, fastnade i ett dopningstest som visade på positivt. Det hela rörde sig om den anabola steroiden 19-norandrosteon, men Björgen menade på att hon kan ha fått i sig preparatet för att styra sin menscykel – och fallet lades ned.

210307 Marit Björgen efter Vasaloppet den 7 mars 2021 i Mora. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Nu har uppgifterna nått Ryssland, som i dagsläget är avstängda från samtliga internationella mästerskap på grund av just systematisk dopning – och man är inte glada över beslutet att fallet lades ned.

– Jag är chockad över de här nyheterna. Jag har alltid sett henne, och vill fortsätta att se henne som en fantastisk åkare men jag har seriösa frågor till de som bestämmer vad som klassas som doping, säger Jelena Välbe, enligt Nettavisen.

”Ynkliga lögnare och hycklare”

Men det finns de som reagerar än starkare. Den ryske programledaren och välkända profilen Dmirty Guberniev rasar och menar att det finns en risk att det inte alls rörde sig om något misstag.

– De är ynkliga lögnare och hycklare. Alla får i sig det av misstag, säger han, enligt Expressen.

171117 Jelena Välbe, ordförande ryska skidförbundet, i skidloppet över 10 km fristil under Gällivarepremiären den 17 november 2017 i Gällivare. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Marit Björgen beskriver i sin bok om tankarna som snurrade i huvudet – även efter att läkare förklarat varför testet visade positivt.

– Tårarna trillade och det var svårt att sova, det var svårt att slappna av dagen efter också, har hon sagt.

LÄS MER: Marit Björgens bekännelse: Var nära att kastas ut(!) från norska landslaget – på grund av svenska företaget

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!