Marit Björgens bekännelse: Var nära att kastas ut(!) från norska landslaget – på grund av svenska företaget

Marit Björgen var nära att kastas ut från det norska landslaget.
Det efter ett samarbete med ett svenskt företag.
– Jag tycker inte att jag förtjänade det, säger hon.

Marit Björgen är en av tidernas främsta längdskidåkare och hennes sanslösa cv talar verkligen för sig själv. Totalt blev det makalösa 8 OS-guld, 18 VM-guld och 114 segrar i världscupen för norskan, som är en av vårt grannlands allra största idrottshjältar.

Nära att kastas ut

Men under karriären har det även varit en del drama kring skiddrottningen, åtminstone om man ska tro hennes nya bok som släpptes under måndagen, vid namn ”Vinnerhjerte – historien om Marit Björgen”. Där berättar hon bland annat om dopningsdramatik i samband med VM-succén 2017 – men även om en incident som höll på att få henne utkastad ur det norska landslaget(!).

210307 Marit Björgen efter Vasaloppet den 7 mars 2021 i Mora. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Det var efter VM i Falun, 2015, som Björgen hamande i konflikt med sitt landslag, och sportchefen Vidar Löfshus.

– Det gjorde lite ont när han ringde och hotade mig på det sättet. Jag var gravid och hormonell, så tårarna rullade, säger Björgen.

”Förtjänade inte det”

Bråket grundade sig i att Björgen hade gjort reklam för det svenska företaget Craft, samtidigt som det norska företaget hade ett eget avtal för kläder, vilket alltså gjorde det norska skidförbundet förbannade.

Enligt Björgen ska hon ha blivit kallad såväl ”illojal” till ”girig”, och hon tvingades senare att skriva på ett särskilt avtal om vilka reklamsamarbeten hon gör.

210307 Marit Björgen efter Vasaloppet den 7 mars 2021 i Mora. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Björgen tvingades på skriva på avtalet, säger hon.

– Jag tycker inte att jag förtjänade det. Jag har alltid stått upp för laget. För mig har det inte funnits något annat alternativ än att vara med i laget. Då var det helt otroligt att få det telefonsamtalet, säger Björgen.

LÄS MER: Avslöjar nu skidlandslagets hemliga avtal med SVT – efter omtalade tv-serien: ”Vi var tydliga med det…”

Få våra nyhetsbrev!