Avslöjar nu skidlandslagets hemliga avtal med SVT – efter omtalade tv-serien: ”Vi var tydliga med det…”

I en ny dokumentär på SVT får tittarna följa med landslagsstjärnorna bakom kulisserna.
Men det var inte helt fritt fram.
– Vi var tydliga med att vi vill ha möjligheten att sätta stopp om det blir för nära, säger landslagschefen Anders Byström.

Under söndagen hade dokumentärserien ”Bäst när det gäller” premiär på SVT Play, och där får tittarna följa skidlandslaget och stjärnåkarna närmare än någonsin tidigare. I det första avsnittet får tittarna bland annat följa det stora dramat som var minuter före VM-sprinten i fjol, då guldmedaljören Jonna Sundling tappat bort sina stavar.

Hemliga avtalet med SVT

Under säsongen kommer vi även få se tidigare okända bråk mellan Ebba Andersson och framför allt Linn Svahn, efter att den sistnämnde varit kritisk mot Ebba i media. Serien har redan varit rejält omtalad, då det inte är vanligt att dela med sig av så mycket bakom kulisserna-material inom svensk idrott, men det var inte helt fritt fram för SVT.

210411 Frida Karlsson tävlar i damernas 30 km fristil under SM den 11 april 2021 i Kalix. Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN

Landslaget menar du att det fanns ett avtal och bestämmelser kring hur nära man egentligen fick filma, och eventuella begränsningar som fanns.

– Ja, det stämmer. Vi ville vara på det klara att om det blir för tätt inpå under vissa situationer så måste vi kunna vara i fred, säger landslagschefen Anders Byström till Expressen.

”Händer giftiga saker”

Anledningen till detta är för att skydda åkarna, och landslaget själva tycks nöjda med utfallet av dokumentären, och gränsdragningen.

– Vi var tydliga med att vi vill ha möjligheten att sätta stopp om det blir för nära. Jag tycker att de har skött det väldigt bra, säger Byström.

210503 Anders Byström under en pressträff med Svenska Skidförbundet den 3 maj 2021 i Åre. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN

Anders Byström menar samtidigt att det finns saker som klippts bort från dokumentären, men vad det är vill han inte gå in på.

– Tittarna kommer se att det händer giftiga saker som vi fått hantera under vägens gång. Det har de inte tagit bort, utan det är med. Det visar på himmeln och helvetet i vår idrott, säger han.

LÄS MER: Frida Karlssons tydliga kontring – slår nu tillbaka efter grova anklagelserna i Norge: ”Det är onödigt – men…”

Få våra nyhetsbrev!