Plötsliga beskedet: Svenska skidtalangen lägger ned hela karriären – bara 22 år gammal(!)

Lisa Blomqvist spåddes en lysande framtid inom svensk skidsport.
Men i dag kom beskedet att karriären är över – endas 22 år gammal.
– Jag är stolt över vad jag åstadkommit, säger hon i ett pressmeddelande.

Med ett JVM-silver och två SM-guld så spåddes Lisa Blomqvist en mycket fin framtid och sågs som en riktigt stor talang inom svensk skidsport. Men trots succéstarten på karriären har även svenskan även varit rejält skadedrabbad.

Nu väljer 22-årige alpinåkaren att lägga ned hela karriären och lämna sportens värld.
– Alpint har varit det roligaste jag vet så länge jag kan minnas och när jag ser tillbaka på min karriär och min satsning mot toppen har det alltid varit värt det. Men sedan ett tag tillbaka så har jag upptäckt andra saker som just nu är ännu roligare och som jag vill utforska, säger Blomqvist i ett pressmeddelande.

Lisa Blomqvist, alpint
170926 Sveriges Lisa Blomqvist under ett träningsläger den 26 september 2017 i Saas Fee, Schweiz.
Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån / kod DS / 59156

Skidtalangen lägger av

Istället för att fara ned i backen så snabbt som möjligt väljer nu Blomqvist att sadla om från idrottskarriär till läkaryrket. 22-åringen har bestämt sig för att börja plugga till läkare i Umeå.
– Jag är stolt över vad jag åstadkommit och även att jag nu tar det här beslutet. Det känns helt rätt och jag tar mig an en helt ny utmaning fylld av motivation. Det jag kommer sakna allra mest är gemenskapen i landslaget och jag är så tacksam över att fått vara en del av den. Jag har lärt mig mycket om mig själv och tar med mig alla vänskaper, upplevelser och erfarenheter vidare i livet. Någonstans finns det ett drömscenario om att åter få stå i backen med landslagskläder igen, men kanske då som landslagsläkare, säger Blomqvist och blickar framåt.

Lisa Blomqvist, alpint
Lisa Blomqvist, UHSK Umeå SK, under dag 5 av SM-veckan den 24 mars 2018 i Tärnaby.
Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN / Cop 159

”Talang utöver det vanliga”

Alpina landslagets damchef Lars Melin ser Blomqvists farväl som en tuff förlust, då han tror att hon hade kunnat få riktigt långt.
– Lisa har alltid varit en skidtalang utöver det vanliga, men tyvärr har skador varit i vägen för en karriär i yttersta världseliten inom alpint för henne. Hon har alltid varit en målmedveten och hårt arbetande idrottare, som kommer att lyckas med allt hon tar sig för i framtiden. Riktigt roligt att hon har ambition att komma tillbaka i skidförbundet i någon annan roll, jag ser fram emot den dagen, säger Melin i pressmeddelandet.

Dela artikeln för att önska Lisa Blomqvist lycka till utanför sporten!

LÄS MER: Charlotte Kallas avgörande tankeställare inför nya säsongen: ”Det blir extra viktigt”

Därför vägrar polisen avslöja den avgörande detaljen i norska skidstjärnans dödsolycka