Petter Northugs stora oro för Alvar Myhlback efter debuten i världscupen – pekar nu ut risken: "Kan förstöras"

Petter Northugs stora oro för Alvar Myhlback efter debuten i världscupen – pekar nu ut risken: ”Kan förstöras”

Alvar Myhlback och Petter Northug känner varandra väl.
Men nu uttrycker den norske skidikonenen stor oro för den svenska talangen.
– Han måste bromsas, säger Northug till norska NTB.

Alvar Myhlback slog igenom ordentligt när han tidigare i år kom åtta i Vasaloppet, endast 16 år gammal. Den här säsongen har talangen fått göra debut i världscupen och imponerat även där.

Hyllningen av Myhlback

17-åringen har hyllats stort sen sitt genombrott, och ses som en av de största skidtalangerna. Bland annat av Petter Northug, som har beskrivit Myhlback som ”en diamant”. Northug var själv en väldigt lovande talang som ung, som han följde upp med att bli en av världens bästa längdåkare någonsin i och med sin otroliga karriär.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Alvar Myhlback, längdskidor, världscupen
231126 Alvar Myhlback, Bjursås IK, under herrarnas 10 km klassisk stil i Ford Smart Energy Cup den 26 november 2023 i Idre. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN / COP 320 / EW0293

Norrmannen är fortfarande den yngsta vinnaren av ett individuellt världscuplopp. När Northug var 20 år och 61 dagar gammal vann han dubbeljakten på 20 kilometer under världscupen i Falun. Det är ett rekord som Petter tror att han inte får behålla länge till.
– Det kan han (Alvar Myhlback) klara. Han är den hetaste kandidaten att göra det. Det blir spännande att följa. Det är i alla fall värt det om han gör det, för han är så offensiv och orädd. Tiden går fort också, men han kan vinna världscuplopp redan nästa år om allt faller på plats, säger Northug till NTB.

Northugs oro

37-åringen hyllar ändå Myhlback stort.
– Om han undviker att överträna eller skada sig kommer han att bli otroligt bra redan den här säsongen, och inte minst inför VM i Trondheim. Om allt stämmer kan han vara en medaljkandidat där. Så stark är han. Han älskar att tävla, och det ser vi genom att han deltar i allt. Tävlingar är det han lever för, och jag älskar det jag ser hos honom, säger Northug till den norska nyhetsbyrån.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Petter Northug, Alvar Myhlback, längdskidor, världscupen
200821 Petter Northug during a press conference on August 21, 2020 in Trondheim. The former cross-country skier has been charged by the police with speeding, driving under the influence of drugs and possession of drugs. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0017

Men det finns också en viss oro för 17-åringen.
– Han är väldigt engagerad. Men det är också därför jag säger att han måste passas på så att det inte överstiger. Då kan en sådan diamant förstöras, men han är stark och tål mycket träning, så jag tror det kommer att gå bra. Han har många duktiga personer runt sig, och han är hela tiden nyfiken och vill lösa varje lopp perfekt. Alvar har en glöd i ögonen som indikerar att han vill bli bättre varje dag. Han måste bara bromsas, helt enkelt, säger Northug.

LÄS MER: Stora ilskan mot Alvar Myhlback efter debuten – talangen kritiseras nu hårt för agerandet: ”Inte okej”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev