Stora ilskan mot Alvar Myhlback efter debuten – talangen kritiseras nu hårt för agerandet: ”Inte okej”

Stora ilskan mot Alvar Myhlback efter debuten – talangen kritiseras nu hårt för agerandet: ”Inte okej”

Alvar Myhlback gjorde sin första stafett i världscupen.
Då möttes han av hårda dueller och ord.
– Man är tvungen att vara ful i många tillfällen, säger Myhlback till Expressen.

Alvar Myhlback, 17, ses som en av de största skidtalangerna. Han har bland annat hyllats stort av norske skidikonen Petter Northug, som har beskrivit Myhlback som ”en diamant”.

Myhlbacks debut

Under världscuphelgen i Gällivare fick Alvar Myhlback göra sin debut i världscupen. Beskedet kom efter att den svenska truppen åkte på flera avbräck i och med flertalet insjuknanden i corona. Då blev Myhlback den yngsta svenske herråkaren någonsin att åka världscupen. I distansloppet blev det en 37:e plats.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Alvar Myhlback, skidor
231201 Alvar Myhlback at a press event with Sweden ahead of the FIS Cross-Country World Cup on December 1, 2023 in Gällivare. Photo: Emma Wallskog / BILDBYRÅN / COP 320 / EW0294

Under söndagen var det dags för stafett. Sverige ställde upp med två lag, och Myhlback var först ut i andralaget. Han höll sig i täten hela vägen innan växlingen till Björn Sandström. Efter loppet var 17-åringen nöjd med sin insats.
– Det var bra. Det var jävla cowboy från start till mål, jag älskar det, säger Myhlback till Expressen.

Tjeckiska kritiken

Men det var inte alla åkare som uppskattade den kaxige 17-åringens angreppsätt i de trånga spåren.
– Det var extremt tajt, man är tvungen att vara ful i många tillfällen. Det är så det blir, om man inte vågar ta plats och ta för sig hamnar man bakers. Man kan inte åka och vara rädd för de andra. Många hårda dueller och man får fula ord mot sig. Det fulaste var på tjeckiska, jag vet inte vad det betydde…, säger Myhlback.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Michal Novak, skidor
231202 Michal Novak of Czech Republic competes in men’s 10 km free technique individual start during the FIS Cross-Country World Cup on December 2, 2023 in Gällivare. Photo: Emma Wallskog / BILDBYRÅN / COP 320 / EW0296

Senare erkände Michal Novak, från Tjeckien, att han sagt några väl valda ord till den unge svensken.
– Han körde utanför banan. Jag tycker inte det var okej. Men det är en tävling och en fajt så… Jag skrek på honom, men jag ska inte upprepa vad jag sa. Förlåt. Men han klev på mina skidor, så jag blev arg. Det var inte så snällt av honom. Men han är stark och väldigt ung så det är lovande för Sverige, säger Novak enligt kvällstidningen.

LÄS MER: Supertalangen Alvar Myhlbacks ärliga ord om relationen med Petter Northug – och Norge: ”Irriterad och sur”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev