Petter Northugs passning – efter att Ebba Andersson åkt snabbare än hans bror(!): ”Det var på tiden…”

Ebba Andersson slutade på en andraplats i Tour de Skis sista etapp.
Och med en tid som var nästan en halv minut bättre än Petter Northugs lillebror, Even.
– På tiden att vi blir slagna av Sverige, svarar Petter.

Ebba Andersson har verkligen visat på storformen under Tour de Ski. Svenskan har stått för flera bra lopp, och slutade till sist på en andraplats i hela totalen och bara slagen av Natalja Neprjajeva.

Slog Petters lillebror

Svenskan hade däremot chansen att vinna hela rubbet. Inför den klassiska klättringen var hon lite mer än en minut efter ryskan, och satte högt tempo direkt.

Det räckte inte hela vägen för Ebba Andersson som fick nöja sig med att åtminstone ta in ett gäng sekunder på Neprjajeva. 24-åringen kan däremot glädjas över att hon knäppte en Northug på näsan.

220102 Former skier Petter Northug after a training during Tour de Ski on January 2, 2022 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Herrarnas klättring drog igång senare under eftermiddagen. Petter Northugs lillebror, Even, har deltagit genom hela touren med blandat resultat.

Norsken har sina främsta kvalitéer i sprint, och blev slagen av Ebba Andersson i den sista etappen med nästan en halv minut.

– Det var inte bra nog, men målet var nog bara att ta sig upp och få världscupspoäng, han trodde det på förhand också, säger storebror Petter till SportExpressen.

”På tiden”

Petter tycker att det var pinsamt att en Northug blev slagen av Ebba Andersson.

– Jo det är det, men det är på tiden att vi blir slagna av Sverige. Det brukar i regel trigga oss Northugs att få stryk av Sverige, det är bränsle för resten av säsongen, säger han.

220104 Ebba Andersson of Sweden poses for a picture with the trophy for her second place in the overall standings after competing in women’s 10 km mass start during Tour de Ski on January 4, 2022 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Even Northug slutade till sist på en 55:e plats i klättring, näst sist alltså. Han räknade däremot inför loppet med att bli slagen av damerna som skulle hamna i topp.

– Jag hade faktiskt inte förväntat mig att jag skulle slå Heidi (Weng, som vann) eller Ebba i dag, säger han.

LÄS MER: Johanna Hagströms sköna pengaregn – trots en 45:e(!) plats efter monsterbacken: ”Det är lite konstigt att…”

Få våra nyhetsbrev!