Johanna Hagströms sköna pengaregn – trots en 45:e(!) plats efter monsterbacken: ”Det är lite konstigt att…”

Johanna Hagström var åkare nummer 45 in i mål efter monsterbacken.
Trots det blev svenskan belönad med en rejäl slant.
– Det är lite konstigt att vara näst sist och ändå nöjd, säger hon.

Johanna Hagström hade ett tydligt mål inför Tour de Skis sista etapp.
Vara först in vid mellantiderna där bonuspoängen blev utdelade. Klarade svenskan väntade en stor summa pengar på henne längst upp på monsterbacken.

Hagströms taktik

Johanna Hagström var inför den avgörande etappen helt borta från att vinna totalen i Tour de Ski. Men genom tävlingen hade svenskan plockat flera bonuspoäng för hennes färdigheter i sprint.

Vinnaren av den totala poängställningen får resa hem med en rejäl summa pengar. Och det var glasklart redan under måndagen att Johanna Hagström hade pengasäcken i sikte.

220104 Johanna Hagström of Sweden celebrates after winning the overall point standing after competing in women’s 10 km mass start during Tour de Ski on January 4, 2022 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

För då tog svenskan kommandot direkt i damernas tio kilometer klassiskt, och låg i ledning när 15 poäng delades ut till den åkare som först passerade linjen. Sedan orkade hon inte hålla uppe tempot och slutade bland de sista.

Samma visa var det under tisdagen. Ett högt tempo för att vara först till bonuspoängen, och vinna poängcupen. Något svenskan lyckades med och blev tilldelad närmare 60.000 kronor för sin insats.

”Uppnådde mitt mål”

– Det känns otroligt skönt. Jag uppnådde mitt mål. Det är jag nöjd med. Ta hem sprintcupen och sedan överleva, säger Johanna Hagström till Sportbladet.

Och precis som under gårdagen orkade inte Johanna Hagström hålla upp tempot och slutade till slut på en 45:e plats – över sex minuter efter segraren Heidi Weng.

220103 Johanna Hagström of Sweden is interviewed after competing in women’s 10 km mass start on January 3, 2022 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

– Jag var näst sist, men fick en seger. Det var kul att vara med och dra i början och att få känna på tätklungan. Det brukar jag inte få i en masstart, säger hon.

I den totala världscupen blev det en 43:e plats för Johanna Hagström, som under touren fick beskedet att hon inte får en plats till vinterns OS.

LÄS MER: Ebba Anderssons nya succé: På pallen igen i Tour de Skis monsterklättring – blev tvåa i totalen

Få våra nyhetsbrev!