Petter Northugs mäktiga hyllning av Alvar Myhlback – som alla svenskar älskar att höra: ”Han är den ende som…”

Förre skidkungen Petter Northug tokhyllar talangen Alvar Myhlback efter talangens tredjeplats i Vasaloppet.
– Myhlback är som en hungrig varg som vill gå ut och bli bättre för varje dag. Lyckas han med det kommer han bli en stor skidåkare.

Petter Northug, som är en av världens bästa skidåkare genom tiderna, har nu fokus på långloppen. Nu kom han på 18:e plats i Vasaloppet.

Myhlbacks succé

Men efter målgången hade han tankarna på 17-årige talangen Alvar Myhlback, som satte färg på årets Vasalopp och kom trea.
– Att han redan tål sådana lopp som i dag, i detta före, i nio mil, visar att han är mentalt stark, och är tränad, mycket bra tränad, säger Petter Northug och fortsätter:
– Han är en komplett skidåkare som världen aldrig har sett förr.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Alvar Myhlback, skidor
231208 Alvar Myhlback of Sweden poses for a portrait during a press conference on December 8, 2023 in Östersund. Photo: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / COP 245 / JA0156

Inför årets Vasalopp berättade Alvar Myhlback om en dröm att vinna både VM-guld och Vasaloppet samma år.
– Det har nog ingen gjort. Det skulle vara drömmen. Men jag behöver något mer år på nacken innan jag gör det. Jag gillar att göra grejer som ingen annan har gjort förut, sa Alvar Myhlback.

Northug hyllar

Petter Northug tror att det kan bli verklighet:
– Han är den enda som jag ser som kan göra det. Allt är möjligt så länge han heter Alvar Myhlback. Så länge han har sådana drömmar i sitt huvud och är beredd att göra jobbet kan han klara det. Efter vinterns guld i JVM visar Alvar Myhlback att han är en komplett skidåkare som världens aldrig tidigare har skådat.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Petter Northug, skidor
240213 Petter Northug of Norway Broadcaster TV2 during a training session during the IBU Biathlon World Championships on February 13, 2024 in Nove Mesto na Morave. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0761

Vad är viktigast för Alvar Myhlback att tänka på nu?
– Han ska fortsätta med det som han gör. Att ha balans med träning och vila. Jag tror han har ett bra team och en pappa nära sig. Det är viktigt i de åren han går in i nu. Får han muskeltillväxt och går upp tre, fyra kilo, kan han få mer ekonomisk stakning och blir därmed en bättre spurtare. Då blir han omöjlig att slå.

När vinner Alvar Myhlback Vasaloppet?
– Inom fyra år, svarar Petter Northug.

LÄS MER: Stina Nilssons allvarliga ord – öppnar nu upp om det förbjudna vid sidan av skidspåren: ”Det är jättetråkigt”

Myhlback ler när han får höra det från den norske skidkungen och svarar:
– Jag får hoppas att han har rätt. Men jag har bara ett år på mig att bli yngste segraren. Så jag måste göra det nästa år.

Han tänker på Ernst Alm som var 21 år när han vann Vasaloppet 1922. Myhlback har alltså några fler år på sig än vad han själv tror.

Vad tycker du om Alvar Myhlbacks talang? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev