Petter Northugs jättekritik mot norska stjärnåkarna – efter att Sverige tystat de kaxiga hånen: ”De blev åskådare”

Norska stjärnåkarna hade laddat upp med blågula koner.
Då gav Sverige det mest klockrena svaret med trippelt på pallen.
– Norge blev åskådare i finalen, säger legendaren Petter Northug och vädrar sin kritik för TV2.

Under det norska VM-förlägret i Italien lyckades tv-kanalen NRK fånga Norges skiddamer som använde träningskoner med en tydlig svenskprägel. Norskorna hade uppenbarligen döpt sina koner efter de svenska åkarna.

Svenska succén

De sa också att ”svenskarna är rundningsmärken” inför skid-VM. Sedan började mästerskapet och norskorna blev fullständigt utklassade av svenskorna i premiärloppet.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sverige, skid-VM
230223 Emma Ribom, Jonna Sundling and Maja Dahlqvist of Sweden celebrate after Women’s Cross Country Skiing Sprint final during the FIS Nordic Ski World Championships on February 23, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0516

Hela fyra av fem svenska åkare tog sig till sprintfinalen och blev det stor blågul uppvisning mot de två norskorna som slutade sist och näst sist i finalloppet. Jonna Sundling vann VM-guld, Emma Ribom tog VM-silver, Maja Dahlqvist knep VM-bronset och även Linn Svahn kom fyra före de båda norskorna Kristine Stavås Skistad och Tiril Udnes Weng.

LÄS MER: Norska jättechocken – stora stjärnan lämnar VM utan att ha gjort en enda tävling: ”Nu åker jag hem”

Northugs kritik

Efter loppet var det bedrövade norskor som fick se svenskarna ta en historisk trippel och ge det perfekta svaret på deras hån inför skid-VM.
– Det är tråkigt att det blir som det blir, men jag var inte stark nog. Semifinalen kostade lite mer än jag hade önskat. Jag måste bara fortsätta och ta mig upp ett hack. Det är bra motivation att bli slagen så här. Jag måste bli bättre, träna mer och jobba vidare, säger Stavås Skistad, som kom femma i finalen, till norska TV2.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Petter Northug, skid-VM
200130 Petter Northug after the men’s cross country skiing 15 km on January 30, 2020 in Konnerud. Photo: Astrid Pedersen / BILDBYRÅN / cop 263

Den svenska överkörningen ger också norskorna rejält med motivation till kommande VM-lopp.
– Det är bara att applådera dem. Det mest irriterande är att jag inte kan vara med och matcha dem. Jag har ingen chans. De sätter en ny standard och gör att vi andra måste skärpa till oss, för vi vill inte att det här ska fortsätta. Jag blir motiverad och väldigt irriterad av det här, säger Udnes Weng, som kom sexa i finalen, till norska tv-kanalen.

LÄS MER: Norske tränarens raseriutbrott mot Sverige – går till ny attack mot bilderna i premiären: ”Jävla svenskar!”

Legendaren Petter Northug tog det sedan ett steg längre och kallade Weng och Skistad för statister i sprintfinalen när han vädrade sin stora kritik över den norska insatsen i VM-premiären.
– Nej, nej, nej. Stavås Skistad tog helt slut på energi. Det sa bara ”pang”. En fyrling av Sverige som har en fantastisk dag. Det blev lite som vi hade befarat. Synd att Skistad tog slut och Tiril var inte alls med när det skulle avgöras. Norge stod och tittade på när medaljerna skulle delas ut. De blev åskådare, säger Northug som är expert hos TV2.

Vad tycker du om Petter Northugs kritik? Dela artikeln och säg din åsikt!