Norska jättechocken – stora stjärnan lämnar VM utan att ha gjort en enda tävling: ”Nu åker jag hem”

Här är norska chocken direkt i VM.
Storstjärnan Heidi Weng lämnar direkt.
– Nu åker jag hem, säger hon.

Efter att Therese Johaug la skidorna på hyllan förra året var många oroliga om vem som skulle fylla hennes gigantiska skor. Många ögon blickades mot storstjärnan Heidi Weng. I sina bästa stunder har Weng varit en av världens absolut bästa skidåkare, men hennes senaste år har varit blytunga.

Stora chockbeskedet

Weng har under karriären hunnit med att ta tre individuella VM-medaljer, och dessutom flera guld i både stafett och sprintstafett. Men före OS förra året fick Weng Covid-19, vilket höll henne borta länge, och på våren drabbades hon dessutom av hjärnskakning. Sedan dess har hon inte gått att känna igen, och hon har pratat öppet om hur dåligt hon mött över att inte kunna prestera.

220104 Heidi Weng of Norway after competing in women’s 10 km mass start during Tour de Ski on January 4, 2022 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Weng var dock uttagen till VM i Planica, men på fredagsmorgonen kommer det norska landslaget med ett riktigt chockbesked. Utan att ha gått ett enda lopp väljer nu Weng att lämna.

– Jag hade sett fram emot VM, men jag känner att det inte fungerar som det ska, så jag åker hem och önskar alla tjejerna och killarna lycka till, säger hon i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Norsk superilska mot svenskarna efter jättedramat i VM – går till attack: ”Packa väskan och åk hem!”

Ett korrekt beslut

Många hade tagit för givet att Weng skulle tävlat i lördagens skiathlon, och hon syntes dessutom ute på träningsbanan på onsdagen. 

– Det här är ett korrekt beslut av Heidi, i samråd med tränar- och hälsoteamet, att resa hem när hon känner att det inte fungerar som önskat, säger landslagstränaren Sjur Ole Svarstad.

220103 Heidi Weng of Norway is interviewed after competing in women’s 10 km mass start on January 3, 2022 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Heidi Weng har menat att det tagit hårt på krafterna för henne att vara isolerad med sina sjukdomar, och att hon lidit av huvudvärd. Hennes öppenhet med sin psykiska ohälsa har hyllats stort i Norge, och hon hyllades stort då hon kom tvåa i Tour de Ski:s monsterklättring tidigare i år.

Norge har flera guldhopp på herrsidan, men damsidan ser betydligt svagare ut, och det här beskedet är ytterligare ett bakslag för landslaget i jakten på medaljer.

LÄS MER: Linn Persson får ta emot det prestigefulla priset efter underbara VM-succén: ”Så oerhört välförtjänt!”