Per Elofsson drabbad av allvarlig sjukdom: ”Knappt kunnat gå på toa själv”

Den före detta skidåkaren Per Elofsson har drabbats av en sjukdom som bland annat påverkat synen.
På Instagram kommenterar 41-åringen lite senare att han haft en stroke.
”Förstod att något var allvarligt fel”, skriver Elofsson.

Under 2000-talet var Per Elofsson en av svensk skidåknings absolut främsta. 41-åringen tog bland annat hem tre VM-guld och under OS i Salt Lake City 2002 blev det brons.

Tilldelades bragdguldet

Hösten 2001 tilldelades Elofsson Svenska Dagbladets bragdguld och valde 2005 att avsluta karriären. I stället skulle han då satsa på en karriär inom musiken.

Foto: Bildbyrån

Nu har den folkkära idrottaren insjuknat. Via Instagram skriver Per Elofsson att han de senaste veckorna har varit med om en allvarlig livsförändring.

Drabbad av sjukdom

Den folkkära idrottaren har drabbats av ett tillstånd som bland annat har lett till att synen försämrats.

”Ja vad livet kan förändras! För 3v sedan allt normalt, livet puffade på i lagom takt då vindögdheten slog till”, skriver Per Elofsson på Instagram och fortsätter
”Förstod att något var allvarligt fel och har sen dess knappt kunnat gå på toa själv, än mindre skicka iväg meddelanden. Se med vinögthet, vinglig gång och önskar er ett varm lycka till med ert liv! Kram Per”.

Flera vänner, bland dessa Mathias Fredriksson och Anders Södergren, har skickat sina hälsningar till den folkkära skidåkaren.

Lite senare valde Elofsson även att kommentera sitt inlägg på Instagram och berätta att han haft en stroke.

2009 deltog Per Elofsson i Mästarnas mästare med bland annat Anders Gärderud, Pelle Fosshaug Malin Moström och Emma Igelström. 41-åringen gick då hela vägen i tävlingen och kårades till mästare.

I dag bor Elofsson hemma i Umeå med flickvännen Ida Backlund och parets tre barn.

Foto: Bildbyrån

S:t Görans Ögonsjukhus beskriver skelning på följande sätt:

”Skelning innebär att ögonen är riktade åt olika håll. Det ena ögat tittar snett i förhållande till det andra. Det beror på att ögonmusklernas styrning inte fungerar som den ska. Vanligen använder den som skelar det ena ögat för att fixera blicken med medan det andra kan vara riktat inåt, utåt, uppåt eller nedåt. Skelning kan synas hela tiden, men den kan också synas bara ibland som till exempel vid trötthet, så kallad latent skelning. Skelningen kan även växla mellan ögonen”, skriver sjukhuset på sin hemsida.

Dela för att visa ditt stöd för Per Elofsson!

LÄS MER: Detaljen i Sveriges OS-ansökan – som får skidprofilen att häpna: ”Det är helt sjukt”

Fina hedersuppdraget till Anna Holmlund: Blir ambassadör för OS i Sverige