Överraskningen: Svenska medaljdrottningen byter sport – efter hela 10 VM-guld

Överraskningen: Svenska medaljdrottningen byter sport – efter hela 10 VM-guld

Hon är redan världsmästare i tre olika sporter.
Nu kommer medaljdrottningen Tove Alexandersson att byta sport igen.
Orienteraren ska nu satsa på den rätt så okända sporten skidalpinism.

27-åriga Tove Alexandersson är världens bästa orienterare och har vunnit hela 10 VM-guld, 8 VM-silver, 3 VM-brons, 4 EM-guld, 1 EM-silver och 3 EM-brons. Hon är dessutom bäst i världen på skidorientering och har där vunnit 10 VM-guld, 3 VM-silver och 1 VM-brons. Dessutom har svenskan vunnit VM-guld i skyrunning.

Svenskan byter sport

Men nu behöver hon en ny utmaning den här vintern. Svenskan lämnar därmed skidorienteringen efter 10 VM-guld för att börja med skidalpinism istället.

Tove Alexandersson, skidorientering
190816 På denna handoutbild från Svenska Orienteringsförbundet ses Sveriges Tove Alexandersson med två guldmedaljer efter medeldistansloppet där hon tog guld under Orienterings-VM den 16 augusti 2019 i Østfold. Foto: Orienteringsförbundet / Handout / BILDBYRÅN

Nya sporten är för att hålla igång under vintern innan nya orienteringssäsongen börjar nästa år.
– Jag vet inte hur det kommer att gå så det är svårt att han någon målsättning, men jag kommer absolut inte att sluta med orientering, detta är bara ett extra bra komplement, säger Alexandersson till SVT Sport.

”Alltid fascinerats”

Nu väntar fem världscuptävlingar i skidalpinism och även ett EM för 27-åringen som samlat medaljer på löpande band senaste åren.
– Jag har alltid fascinerats av bergen och tycker att det är en väldigt bra miljö att träna och vistas i, så därför blir det skidalpinism i vinter, säger svenskan till sportsajten.

Tove Alexandersson, skidorientering
190323 På denna handout-bild från Svenska Orienteringsförbundet så ses Sveriges Tove Alexandersson tävla i masstarten under VM i skidorientering den 23 mars 2019 i Piteå. Foto: Mårten Lång / Svenska Orienteringsförbundet / Handout / BILDBYRÅN

Bytet av vintersport är för att ge Alexandersson en ny utmaning men även göra henne till en bättre orienterare. För att fortsätta hålla konkurrenterna bakom sig i skogarna.
– Jag behöver utmaningar för att utvecklas, säger hon som dominerat orienteringen i flera år på raken.

Vad är skidalpinism?

Skidalpinism kan ses som en utveckling av det klassiska turåkandet som finns väl etablerat i vår fjällvärld. Att gå på toppturer, ta sig utför branta fjällsluttningar och smyga fram i trånga pass har alltid lockat den äventyrslystne. I tävlingsformen tar de tävlande sig runt en flaggad och spårad bana med inslag av brantare partier där skidorna bärs på ryggen. Antingen tävlas det i soloklass eller i lag med en partner. Solotävlingar innehåller vanligtvis en total stigning på mellan 1000-1600 höjdmeter medan de något längre lagtävlingarna ligger på mellan 1500-2500 höjdmeter. Utrustningen är antingen telemark eller randonné. För att ta sig uppför sluttningarna används stighudar under skidorna, dessa rycks sedan av på toppen och utför är det valfri stil som gäller. Viss säkerhetsutrustning är obligatorisk och bärs med av deltagarna i lätta ryggsäckar. Obligatorisk utrustning kan variera men vanligtvis krävs; spade, extra underställ, vindjacka och byxor, visselpipa samt tranciever.
(Källa: skidalpinism.se)

LÄS MER: Charlotte Kallas stora miljonregn – tjänar överlägset mer än alla andra: ”Hon har jobbat hårt”