ÖVERRASKNINGEN: Peppe Femlings superlopp i VM-distansen – träffade 20(!) av 20 skott

Höga förväntningar på Sebastian Samuelsson.
Men när han sköt bort sig klev Peppe Femling fram.
Svensken gjorde ett superlopp med 20 av 20 träff.

Skidskytte-VM hittills har varit en enda stor svensk framgångssaga. Det hela inleddes med ett brons i mixedstafetten – och därefter har framför allt herrarna visat upp jätteform.

Svensk succé

Martin Ponsiluoma stod för en jättesensation då han vann sprinten efter tio av tio träff – och i söndags så gjorde Sebastian Samuelsson det mesta rätt då han tog silver i jaktstarten. Men svensken var snabbast i hela loppet då, och förhoppningarna inför onsdagens distanstävling var stora.

Peppe Femling, skidskytte
210212 Peppe Femling of Sweden competes in the Men’s 10 km Sprint during the IBU Biathlon World Championships on February 12, 2021 in Pokljuka. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0071

Men Samuelsson inledde med att skjuta två bom redan i det första skyttet – och även i det andra skyttet blev det en bom. Lika trist inledning på tävlingen hade det andra svenskhoppet, Martin Ponsiluoma, som även han inledde med två bom och även en bom i det andra skyttet.

Femlings skräll

I skuggan av de båda svenskstjärnorna så gick det dock kanon för Peppe Femling i skyttevallen. Svensken har haft det tungt med skyttet under vintern, och har i världscupen haft ordentliga problem att hamna högt i resultatlistorna i de individuella tävlingarna – men fick rejäl revansch under onsdagens distanstävling.

Peppe Femling, skidskytte
210217 Peppe Femling of Sweden during zeroing ahead of the Men’s 15 km Individual Competition during the IBU Biathlon World Championships on February 17, 2021 in Pokljuka. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0077

Femling träffade nämligen 20 skott av 20 möjliga, och var således en av väldigt få i tävlingsfältet som sköt helt fullt. Femling var dock inte den snabbaste i spåren, och det räckte inte till en kamp om pallplatser – men i mål var han sjua. Men med tanke på att tävlingen fortfarande pågår så är det stor risk att han petas ner ytterligare några platser.

– Det är riktigt imponerande! Att skjuta fyra nollor är ingenting man bara göra, säger SVT-experten Björn Ferry.

LÄS MER: Stina Nilssons vändning – nytt succélopp när svenskan var snabbast av ALLA

Få våra nyhetsbrev!