Oväntade utspelet i Norge efter att stjärnan petats – skyller nobben på Sverige(!): ”Gör något drastiskt”

Ragnhild Haga petas från den norska landslagstruppen.
På grund av… Sverige?
”Det är ett Sverige-komplex”, skriver Torbjörn Nordvall i den norska tidningen Nettavisen.

Ragnhild Haga har länge varit en given del av det norska skidlandslaget, och hennes framgångar har inte fått många att diskutera det. 2018 så knäckte hon bland andra Charlotte Kalla i 10 kilometer fristil och vann guld åt Norge, och hon har var dessutom en del av det lag som samma år vann guld i stafetten.

Omtalade nobben

Sedan 2015 har hon varit given i alla världscuptävlingar, men i veckan kom ett rejält chockbesked som lett till enorm diskussion i vårt grannland. Haga petas nämligen för att i stället bredda truppen i Norges sprintlag, och nu får norskan helt enkelt satsa vidare mot OS nästa år helt på egen hand.

– Först och främst vill jag säga att jag är mycket besviken, sa hon efter beskedet, och fortsatte:

– Jag är väldigt motiverad, så det faller inte på det. Naturligtvis är det inte en mänsklig rättighet att vara i landslaget. Men jag är upprörd hur processen har gått till. Det är klart att det skulle kunna ske. Men jag trodde faktiskt inte det i år. 

180215 Charlotte Kalla of Sweden (silver), Ragnhild Haga of Norway (gold) and Marit Bjørgen of Norway (bronze), at a Medal Ceremony for women’s cross country 10 km free during day six of the 2018 Winter Olympics on February 15, 2018 in Pyeongchang. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Många har kritiserat beslutet att lämna Haga, som även bidrar med erfarenhet i laget, och nu kommer ett oväntat utspel i Norge om att Sverige faktiskt kan legat bakom petningen. Anledningen till att Norge väljer att satsa på sprint lite extra inför den här säsongen är ju att Sverige under flera, flera år varit överlägsna Norge på distansen. Först under flera år med Stina Nilsson, och de senaste åren med Linn Svahn, som vunnit nästan allt de ställt upp i.

Skyller petningen på Sverige

Torbjörn Nordvall, som har anknytning till det svenska landslaget som tidigare presschef, menar att Norge nu fått ”komplex” och kräver förändring.

”Jo, ett stort ‘Sverige-komplex’ där Iversen (Ole Morten Iversen, tränare för det norska skidlandslaget, reds. anm.) inte tål att norskorna blir slagna så mycket av svenskorna som de blev förra vintern och att något drastiskt måste göras”, skriver han i norska Nettavisen, enligt Expressen.

Ragnhild Haga, skidor
200223 Ragnhild Haga of Norway after the women’s 15 km classic technique pursuit during the Ski Tour 2020 on February 23, 2020 in Trondheim. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170483

Nordvall tycker dock att – hur man än vrider och vänder på det – Haga förtjänar en plats i landslaget.

”Hagas fjärdeplats på damernas 10 kilometer i världscupen i Falun i slutet på januari, samt VM-loppet på samma distans och NM-silvret på 10 kilometer, är resultat som borde göra henne självskriven till ett lag som drömmer om ett nytt fantastiskt OS 2022”, skriver han.

LÄS MER: Norska stjärnans oväntade jättehån mot Stina Nilsson(!) – efter mardrömmen: ”Jag sa det i telefonen”

Få våra nyhetsbrev!