Oväntade beskedet: Svenska stjärnorna går nu miste(!) om pengar – gjorde för bra ifrån sig under VM

Sverige gjorde ett succéartat VM.
Så pass bra att bonussytemet från förbundet nådde maxtaket.
– Det går väl att diskutera om det var felkalkylerat, säger generalsekreteraren Rikard Grip.

Sverige gick in till VM med höga förväntningar på sig – men när mästerskapet nu är över så går det bara att sammanfatta på ett enda sätt: Det blev en enorm succé som få faktiskt räknat med. Sverige tog totalt hela sex medaljer, och slog därmed rekord i antal vunna medaljer under ett och samma VM.

Går miste om pengar

Sebastian Samuelsson tog fyra av medaljerna, samtidigt som Martin Ponsiluoma åkte hem som den enda svenska guldmedaljören, då han sensationellt vann herrarnas sprint. För åkarna som legat bakom succén så blir det dessutom ett skönt pengaregn. Bara i vinstpengar från IBU så har ett guld inneburit 250 000 kronor och ett silver 190 000 kronor, i stafetten så fick dessutom de fyra svenska herrarna. som vann silver, 55 000 kronor vardera. Totalt så har Hanna Öberg, enligt Expressen, under VM-veckorna kört in hela 333 000 kronor.

Hanna Öberg, skidskytte
210216 Hanna Öberg of Sweden celebrates on the podium with her silver medal after competing in the Women’s 15 km Individual Competition during the IBU Biathlon World Championships on February 16, 2021 in Pokljuka. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0076

Men det finns även en bonus från det svenska skidskytteförbundet – men i år så blev det inte särskilt stor. Anledningen? Succén var helt enkelt för(!) stor. Enligt Aftonbladet så finns det ett maxtak för hur mycket en åkare kan få per säsong, och i år ska det taket redan ha nåtts. När taket har nåtts så delas pengarna ut procentuellt, utefter hur åkarna presterat.

Enligt tidningen så ska det tidigare säsonger ha legat på två miljoner kronor totalt, och 400 000 kronor per åkare.

”Alla parter var nöjda”

Rikard Grip, generalsekreterare i skidskytteförbundet, bekräftar att taket nåtts.

– Vi har gjort en gemensam överenskommelse med de aktiva och har haft en dialog om deras åkaravtal som alla parter var nöjda med. Det är det vi har att förhålla oss till, säger Grip till Aftonbladet.

Sebastian Samuelsson, skidskytte
210209 Sebastian Samuelsson of Sweden during a training session ahead of the IBU Biathlon World Championships on February 9, 2021 in Pokljuka. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0066

Grip förstår om åkarna tycker att det är ”surt” att inte belönas med bonus för succén.

– Ja, det går väl att värdera på många olika sätt. Det handlar också om vad man gör för satsningar. Vi har till exempel tillfört en skyttetränare (Jean-Marc Chabloz) till den här säsongen, så det handlar också om att hitta en balans mellan personella resurser och att skapa förutsättningar så att åkarna kan prestera. Det är hela tiden en avvägning, säger han.

LÄS MER: Hanna Öbergs slår tillbaka – efter VM-kritiken från experten i SVT: ”Det är jag stolt över”

Få våra nyhetsbrev!