OS-mästaren Fredrik Lindström försvann redan som 29-åring – här är guldhjältens nya liv: ”Känns helt rätt”

OS-mästaren Fredrik Lindström försvann redan som 29-åring – här är guldhjältens nya liv: ”Känns helt rätt”

Han var en del av det OS-stafettlag som vann guld 2018.
Bara året därpå avslutade Fredrik Lindström karriären – 29 år gammal.
– Jag gav det verkligen en helhjärtad chans, säger han till Sportbibeln.

Skidskytte-VM pågår för fullt, och Sverige går in till mästerskapet med flera stora medaljhopp, med framför allt Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson i täten. Men annorlunda var det 2018, under OS i Pyeongchang. Det hade länge varit skralt med svenska skidskytteframgångar – men det blev ett enormt succéartat mästerskap, med den stora höjdpunkten i herrarnas stafett.

Försvann helt

Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson och Fredrik Lindström stod för en jättesensation då man slog Norge och vann guld, det första stafett-OS-guldet någonsin. De tre förstnämnda tävlar än i dag, och är givna i en svensk stafett i VM nu i Pokljuka. Men för den fjärde, Fredrik Lindström, ser vardagen nu betydligt mer annorlunda ut.

180224 Fredrik Lindström of Sweden, gold, celebrates at the Medal Ceremony for the Men’s Biathlon 4×7,5 km relay during day fifteen of the 2018 Winter Olympics on February 24, 2018 in Pyeongchang. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN

2018 så var han en veteran i skidskyttelandslaget, men ändå en veteran i sammanhanget. Men bara året därpå, som 29-åring, valde han att sluta.

– Jag kände att jag stod och stampade i min karriär, och jag hade ändå hållit på länge och haft en lång karriär med ett tidigt genombrott. Jag kände mig lite mätt på elitidrott, och sugen på att prova någonting annat, säger Lindström till Sportbibeln.

Det gör han i dag

I stället valde Fredrik Lindström att hoppa på läkarlinjen på Umeå Universitet, där han nu gått ett år av den fem och ett halvt år långa utbildningen. Till en början pendlade han från hemmet i Örnsköldsvik, men nu består dagarna i stället av distansundervisning.

– Det är full fart, helt klart. Jag hann ju bara med några veckor, och sen har det varit på distans, så nu är jag mest hemma och studerar, säger han, och fortsätter:

– Det känns väldigt rätt. Det är lite tyngre att vara hemma och studera, man saknar lite att gå på föreläsningar och få hjälp av studiekamrater och så. Men det är intressanta ämnen och det allt känns rätt.

Det måste ändå vara speciellt att plugga sitt första år till läkare under coronapandemin?

– Ibland känns det som att en del föreläsningar bara fortsätter efter skoltid. Man hör fortfarande hur det pratas om immunförsvar och b-celler. Det blir nästan för mycket ibland, haha.

180223 Fredrik Lindström, Sebastian Samuelsson , Peppe Femling and Jesper Nelin of Sweden, Gold, celebrates after the Men’s Biathlon 4×7,5 km Relay during day fourteen of the 2018 Winter Olympics on February 23, 2018 in Pyeongchang. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Lindström följer de stora framgångarna i skidskyttelandslaget med glädje, och gjorde under den förra säsongen ett gästinhopp som expert i SVT. Han medger att det finns viss saknad.

– Det är fantastiskt roligt att tävla, och jag tänka mig att stämningen inom laget, med tanke på den framgångsvåg som är nu, är på topp. Men jag vet hur mycket jobb som ligger bakom det, och jag gav det verkligen en helhjärtad chans.

Totalt blev det hela tre OS och sju VM för Lindström, som på meritlistan har två VM-brons. Och så självklart det oförglömliga OS-guldet i stafett.

– Det är ju min karriärs stora höjdpunkt. Jag var ju litegrann av en brygga mellan den framgångsperiod vi hade med bland andra Björn Ferry och Carl-Johan Bergman, och det nya, unga laget som vi sedan vann med. Det var helt magiskt.

LÄS MER: Veteranens jättekritik mot Hanna Öberg – går till stenhård attack: ”Inte sett något värre på 20 år”

Få våra nyhetsbrev!