Nya beskedet efter stora kritiken – tvingas göra drastisk förändring med bara en dag kvar till skid-VM

Vädret ställer till det under skid-VM.
Nu tvingas man till förändringar.
Enligt uppgifter får nu inledningen av mästerskapet ändrade tider.

Skid-VM är bara en dag bort men förutsättningar och förberedelserna för åkarna har varit långt ifrån optimala. I Sverige har det under de senaste veckorna varit ordentlig kyla, och för svenskarna har det således blivit en sval uppladdning inför mästerskapet då man valde att inte ha inför-läger utomlands i år, på grund av coronaviruset.

Varma temperaturer

Det blir därför enorma temperaturskillnader för åkarna när VM i Oberstdorf, Tyskland, drar igång – för där är det nämligen rena (nåja) sommarvärmen. Under veckan väntas det vara cirka 15 plusgrader i luften – och kikar solen fram så kan termometern visa på grader över 20(!).

Linn Svahn, skidor
210130 Linn Svahn of Sweden speaks to media after the Women’s Cross Country Skiing 10 km Mass Start Classic Technique during the FIS Cross-Country World Cup on January 30, 2021 in Falun. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0060

Det blir med andra ord extremt varmt för åkarna under inledningen av mästerskapet, och dessutom tungt åkmässigt då varmare temperaturer innebär blötare och betydligt tyngre snö att åka på. Inför tävlingarna så har kritiken mot föret varit enormt, speciellt från norskt håll, där ord som oförsvarligt och förfärligt använts.

Ändrar nu tiden

Nu kommer uppgifter om att Fis väljer att agera för att rädda mästerskapet. Temperaturen har under de senaste dagarna varit som högst precis efter lunch, och det är vid den tiden som de två första tävlingarna är tänkta att inleda, under onsdagen och torsdagen. Men för att undvika de varmaste temperaturerna så kommer nu Fis att ändra på tiderna.

210103 Frida Karlsson of Sweden in the mixed zone after the Women’s 10km Pursuit during Tour de Ski on January 3, 2021 in Val Müstair. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Det enligt Aftonbladet, som menar att tävlingarna på onsdagen och torsdagen alltså tidigareläggs. På onsdagen väntar kvallopp, medan den riktiga premiären får anses vara på torsdag då det är sprint. Sprinten var till en början tänkt att inledas med kval klockan 12.45, och sedan finalheaten med start 15.15. Men nu så kommer kvalen i stället att inledas klockan 09 – och finalheaten vid 11.30.

Resterande tävlingar framöver under mästerskapet riskeras dock inte att flytta.

LÄS MER: Norska jätteilskan redan inför(!) skid-VM – riktar nu stor kritik: ”Jag tar nu bort fokuset från medaljerna”

Få våra nyhetsbrev!