Norska jätteilskan redan inför(!) skid-VM – riktar nu stor kritik: ”Jag tar nu bort fokuset från medaljerna”

Förutsättningarna är speciella.
Och Norge är inte imponerade.
– Jag tar nu bort fokuset från att köra om medalj, säger Emil Iversen.

Skid-VM brukar inte direkt gå hand i hand med värme – men i år är förutsättningarna annorlunda i tyska Oberstdorf, där våren kommit med besked. Det väntas bli kring 15 plusgrader när de första tävlingarna avgörs i veckan, och det är inte direkt lätt för arrangören att hålla allting i takt.

”Sämsta jag åkt på”

Inte nog med att det är varmt, vilket åkarna inte direkt är vana med, det ger dessutom stora problem med underlaget. Varmare väder betyder mjukare och betydligt tyngre snö, vilket gör att blir mer trögt och energikrävande att åka.

210117 Emil Iversen of Norway after the men’s cross-country skiing skiathlon during the Norwegian National Ski Championships on January 17, 2021 in Trondheim. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

Flera norska åkare riktar nu stor kritik mot underlaget. Harald Östberg Amundsen kallar det för ”oförsvarbart”, och Emil Iversen håller inte heller tillbaka.

– Vet du vad? Det här är de sämsta förhållandena jag åkt på i hela mitt liv. Det blir annorlunda lopp om vi ska tävla om att vara snabbast på en meter sockersnö, säger han till NRK.

”Tar bort fokus från medalj”

Iversen menar att han försöker att ”inte låta sig påverkas”, men att det är svårt.

– Det är förfärligt underlag. Det är ingen vits att gå runt och ljuga för sig själv, säger han.

210123 Emil Iversen of Norway after competing in the men’s Skiathlon during the FIS Cross-Country World Cup on January 23, 2021 in Lahti. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN

Iversen sträcker sig så långt som att faktiskt ge upp kampen om medaljer.

– För min del så har jag nu tagit bort fokuset från att köra om medaljer. Jag siktar på att bli brun i stället. Och desto fler tävlingar jag kör, desto brunare blir jag!

LÄS MER: Svensk glädje efter extrema nyheten om VM – men nu kontrar Norge: ”Sverige är kanske en god tvåa”

Få våra nyhetsbrev!