Svensk glädje efter extrema nyheten om VM – men nu kontrar Norge: ”Sverige är kanske en god tvåa”

Sverige jublar över temperaturen under VM.
Nu kontrar Norge.
– Där är Sverige kanske är en god tvåa, säger Ole Morten Iversen.

Det är ovanliga förhållanden som väntar under VM i Oberstdorf, som börjar på onsdag. Vanligtvis så är det kallt när VM avgörs, men i den tyska orten har det varit varma temperaturer den senaste tiden och det står nu klart att det på onsdag och torsdag kommer att vara hela 17 respektive 14 grader i luften.

”Tycker det är bra”

Det blir med andra ord speciella förutsättningar för åkarna, som ju inte riktigt är vana med det, speciellt inte de svenska åkarna som inför VM bara varit på läger i just Sverige, där temperaturen varit sval. Det är även speciella förutsättningar för vallarna.

Frida Karlsson, skidor
210110 Frida Karlsson of Sweden after the women’s 10km cross-country skiing free technique mass start on January 10, 2021 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0112

Men i Sverige har nyheten om den varma temperaturen tagit emot väl.

– Jag tycker att det är bra, jag tycker att det är en fördel och jag vet att hela vallateamet tänker så. Det är nästan så vi skriker, ”YES”, berättar Sveriges vallachef Petter Myhlback till Aftonbladet.

Norska passningen

Petter Myhlback menar att det svenska vallateamet har rätt svajigt självförtroende när det kommer till temperaturer mot 20 minusgrader – men desto bättre när det är varmare.

– Historiskt sett brukar svenska laget ha bra skidor när det är åt det blöta hållet. Det är ett väldigt rent klisterföre nu. De gånger vi har gått bort oss är just i problemföre kring noll grader. När vi haft bortvallningar är det ofta när det varit gränslandet mellan minus och plus, säger han, och fortsätter:

– Oberstdorf är känt för att ha ett varierande väder. Nu ser det ut att bli stabilt, men varmt. Det välkomnar vi ur ett vallaperspektiv.

201121 Ole Morten Iversen, coach of Norway, after the women’s 10 km classic technique interval start during Beitosprinten 2020 on November 21, 2020 in Beitostølen. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

Men det är inte bara Sverige som går in till mästerskapet med gott självförtroende. Även Norge tycks självsäkert…

– Det blir speciella förhållanden. Vi är starkast när det kommer till vallning och struktur på de här underlagen, Sverige kanske en god tvåa.., säger den norske tränaren Ole Morten Iversen.

LÄS MER: Oväntade beskedet: Svenska stjärnorna går nu miste(!) om pengar – gjorde för bra ifrån sig under VM

Få våra nyhetsbrev!