Norske storstjärnans oväntade dopingutspel – väcker starka reaktioner: ”Det är galenskap”

Martin Johnsrud Sundby stöttar att de dopingavstängda ryssarna får tävla i världscupen.
Ett uttalande som väcker starka reaktioner i skidvärlden.
– Det är galenskap. Vi är i 2017 nu, säger ledaren för USA:s antidopingbyrå Travis Tygart till norska TV2.

Under förra vecka släppte Internationella skidförbundet, Fis, sitt beslut att tillåta ryssarna som blivit dopingsavstängda från OS att tävla i världscupen. Därför får Alexander Legkov, Maxim Vylegzjanin, Alexej Petuchov, Jevegenij Belov, Julia Ivanova och Jevgenia Sjapovalova fortsätta köra i världscupen trots att alla är avstängda på livstid i OS-sammanhang.

Flera svenska åkare har uttryckt sin besvikelse över Fis beslut. Men norske skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby överraskar de flesta när han väljer att stötta beslutet att låta ryssarna få tävla.
– Ja, det tycker jag. Rättssäkerheten fungerar som jag önskar, man måste ha handfasta bevis. Det måste finnas positiva prover för att du ska kunna bli avstängd från en skidtävling, säger Sundby till norska TV2.

”Helt föråldrat”

Ord som har väckt väldigt starka reaktioner i skidvärlden och framförallt hos de som jobbar varje dag med att bekämpa doping.
– Det är galenskap. Helt föråldrat. Vi är i 2017 nu… Vi stängde av utövare för andra saker än bara positiva dopingprov redan 2001-02. Alla som har resurserna som krävs för att ligga ett steg före testarna kommer göra just det så vi måste ha ett system där vi kan stänga av idrottarna som bryter mot reglerna, även om det inte finns positiva prover. Nio av tio som blir avstängda för doping blir det mot en annan bakgrund än positiva prover, säger ledaren för USA:s antidopingbyrå Travis Tygart till norska TV2.

”Du borde ha bättre koll”

Även Internationella antidopingbyrån, Wadas, president Craig Reedie håller med om det olämpliga i Sundbys uttalande.
– Ett av problemen inför OS i Rio var att definiera vad en ”ren” utövare egentligen är och det blir svårare och svårare att slå fast. För många definieras kanske en dopad utövare av en som lämnat ett positivt dopingprov men som utövare borde du kanske ha bättre koll på de olika sätt du kan fuska på, säger Reedie.

Sundbys utspel är just extra kontroversiellt då norrmannen själv varit inblandad i en dopinghärva efter att ha tagit en otillåten astmamedicin utan tillstånd. Vilket gav två månaders avstängning.

LÄS MER: Therese Johaugs tvärvändning om sin dopingdom: ”Som ett erkännande”