Therese Johaugs tvärvändning om sin dopingdom: ”Som ett erkännande”

Therese Johaug har alltid hävdat sin oskyldighet i dopingdomen.
Men nu har norska skidstjärnan gjort en tvärvändning.

– Det kan tolkas som ett erkännande, säger VG-krönikören Leif Welhaven enligt SportExpressen.

Det är en av norsk idrotts största skandaler genom tiderna. När storstjärnan Therese Johaug åkte fast i ett dopingprov och testades positivt för den anabola steroiden Clostebol.

Efter en utdragen utredning stod det sedan klart att en av Norges största idrottsstjärnor missar vinter-OS i februari då hon stängs av i sammanlagt 18 månader.

”Han var ju experten”

Johaug har hela tiden hävdat sin oskyldighet i hela situationen och lagt över skulden på landslagsläkaren Fredrik S. Bendiksen. Den stora orsaken var läppsalvan Trofodermin som norskan fick rekommenderad av läkaren.
– Hon visade den försiktighet som man rimligt kan förvänta sig av en toppidrottare. Hon hade ingen orsak att tvivla på det han (landslagsläkaren) sa. Jag tror att alla hade litat på läkaren. Han var ju experten, har Johaugs advokat Christian B. Hjort sagt i ett uttalande.

”Det är mitt personliga ansvar”

Men nu kommer en dokumentär av norska TV2 som heter ”Sjokket” och handlar helt och håller om den uppmärksammade domen mot Johaug. Där norska gör en tvärvändning i sina uttalanden om situationen.
– Jag kände att jag tog ansvar genom att fråga landslagsläkaren, som jag lärt mig att jag ska göra. Speciellt när vi är utomlands, då ska vi inte handla på egen hand. Men mänskliga misstag händer. I efterhand ser jag ju att det i slutändan är mitt personliga ansvar, säger Johaug i dokumentären, enligt norska Aftenposten.

”Det borde sagts mycket tidigare”

I norska medier tolkar man uttalandet som ett första steg i vad som kan kallas ett erkännande.
– Vad jag vet är det här det enda jag har hört från henne som kan tolkas som ett erkännande. Fram till nu har hon varit kroniskt förnekande och ansvarsflyende, säger krönikören Leif Welhaven på norska tidningen VG, enligt SportExpressen.
– Om man kan tolka det här som ett erkännande, så var det hög tid att den kom. Det här borde ha sagts mycket tidigare.

LÄS MER: Johaugs miljonklipp trots avstängningen: Tjänar 7 gånger mer än Stina Nilsson