Norske storstjärnans jättefiasko – nu är VM-drömmen helt krossad: ”Det är sorgligt”

Han vann VM-guld för två år sedan.
Nu missar Martin Johnsrud Sundby de flesta distanserna.
– Jag är bara inte tillräckligt bra. Det är sorgligt, säger han.

Martin Johnsrud Sundby är en av 2000-talets mest framgångsrika åkare, och under OS 2018 – samt VM 2017 och 2019 – så radade han upp medaljer. När han tog guld i VM i Seedorf för två år sedan så var det hans första individuella guld på ett mästerskap, och många räknade med att det skulle vara det första av många. Men sedan dess har Sundbys karriär tagit en helt annan riktning.

”Det är sorgligt”

Den norske storstjärnan har haft det blytungt i spåren, och har dessutom kämpat med en del skadebekymmer som, enligt egen utsago, har hämmat honom. I helgen var det norska mästerskapen, och med tanke på att Norge inte deltagit i världscupen sedan premiärhelgen i Ruka så var det viktiga tävlingar för de åkare som inte är självklara i en eventuell VM-trupp.

Martin Johnsrud Sundby, Norge
191207 Martin Johnsrud Sundby of Norway after the men’s skiathlon during the FIS Cross-Country World Cup on December 7, 2019 in Lillehammer. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Sundby hade drömmar om att åka skitathlon i VM, men under de nationella tävlingarna i Norge åkte han in först som 14:e man, och således är VM-drömmen död.

– Jag har drömt länge om att få åka skiathlonen på VM. Men jag är rätt och slätt inte tillräckligt bra för en plats på den distansen. Det är trist, men jag är för långt efter. Jag är bara inte tillräckligt bra. Det är sorgligt, säger Sundby till NRK.

Får tävla ändå

Sundby har även haft förhoppningar om att delta på tremilen, femmilen – och att ta en sträcka på stafetten.

– Det är bara att skrota alla planer som jag haft. Jag måste göra en ny plan fram till början av mästerskapet och kanske måste jag börja redan ikväll, säger Sundby.

Martin Johnsrud Sundby, Norge
200308 Martin Johnsrud Sundby of Norway after the men’s 50 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 8, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Martin Johnsrud Sundby har ett fripass till VM-distansen 15 kilometer, då han vann distansen under VM 2019. Han kommer således åka till tävlingarna i Oberstdorf, i februari och mars, men nu talar alltså allt för att 15 kilometer-loppet blir hans enda.

LÄS MER: Skidikonens massiva kritik mot svenska herrlandslaget – och sågningen av Calle Halfvarsson: ”Tiden är förbi”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!