Skidikonens massiva kritik mot svenska herrlandslaget – och sågningen av Calle Halfvarsson: ”Tiden är förbi”

Han har inte vunnit sedan 2016.
Nu sågas Calle Halfvarsson – av skidikonen Vladimir Smirnov.
– Det är inte mycket att satsa på honom, säger han till Expressen.

Under de senaste åren så har den svenska skidpubliken blivit bortskämda med svenska framgångar på damsidan. Åkare som Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Frida Karlsson och Ebba Andersson har gjort stor succé i spåret, och nästan varje helg så är det svenskt på pallen när det vankas värlscuptävlingar.

Sågningen av Calle

Men på herrsidan så har det varit betydligt tyngre under de senaste åren. Det stora affischnamnet, Calle Halfvarsson, har inte alls levererat och den senaste gången han vann var faktiskt i slutet av 2016, då han kom högst upp på pallen två dagar i följd i norska Lillehammer.

Vladimir Smirnov, skidor
940115 Skidor, Världscupen, 15 km: Vladimir Smirnov, Ryssland. Foto: BILDBYRÅN / 18045

Och en som nu ger en dyster framtidsdom är skidikonen Vladimir Smirnov, som från sitt hem i Sundsvall ser skidtävlingarna – och inte har mycket för herrsidan i landslaget.

– Jag tror det inte finns någon stor potential där. Sprinttävlingarna är okej, men distans… Halfvarsson (Calle), nej… Han var ganska bra för några år sedan, men just nu är hans tid också förbi. Vi måste satsa på ungdomar, säger han till Expressen.

”Inte mycket att satsa på…”

Smirnov tycker dock inte att Halfvarsson bör lägga skidorna på hyllan.

– Nej, det tycker jag inte. Att det finns någon som har varit med längre är bra för ungdomarna, så de kan lära sig. Han kan hitta en ny roll. Men för oss som åskådare, det är inte mycket att satsa på honom. Jag tror inte han kommer att prestera, helt enkelt, säger han.

Calle Halfvarsson, skidor
201122 Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, deppar efter skidloppet över 15 km fristil den 22 november 2020 i Bruksvallarna. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0050

Smirnov, som under karriären vann hela 7 OS-medaljer och 11 VM-medaljer, är dock betydligt mer nöjd med det han ser på damsidan.

– Jag tycker att svenska tjejerna har gjort det otroligt bra. Men att även Oskar Svensson slog till och vann sprinten var jättekul. Då presterade han otroligt bra. Jag följde Frida Karlsson, Linn Svahn och Ebba Andersson. De tre är helt suveräna. Jag tror att de kommer vara i toppen under de kommande åren. De är så pass unga, hungriga och målmedvetna. Det blir otroligt intressant att se dem under de kommande åren. De kan bli hur bra som helst.

LÄS MER: Norska storstjärnan öppnar upp om Stina Nilsson: ”Jag tycker synd om henne”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!