Norske expertens dom om Sverige – pekar ut vad som kan fälla landslaget nästa säsong: ”Får vara försiktiga…”

Sveriges damer har åkare av allra högsta klass på flera distanser.
Det kan skapa problem tror experten Petter Skinstad.
– Man får vara försiktig nästa säsong, säger han.

Sverige har ett av hela världens bästa landslag på damsidan. Flera åkare har kapacitet att slåss om pallplatser, något som blev ordentligt tydligt förra säsongen.

Många topp-åkare

Maja Dahlqvist, som vann sprintcupen, dominerade under starten av säsongen, och vann de fyra första sprinttävlingarna i världscupen. Parallellt fick även Frida Karlsson en kanonstart och vann två distanstävlingar, före bland andra Therese Johaug.

220217 Maja Dahlqvist and Jonna Sundling of Sweden with their silver medals at the medal ceremony for women’s cross-country skiing team sprint during day 13 of the 2022 Winter Olympics on February 17, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Jonna Sundling skadade sig under Sverige-premiären och när hon var tillbaka i mitten av december gav hon Dahlqvist en ordentlig kamp i varje lopp. Sundling var även bäst under OS, och knep det individuella guldet i sprint framför ögonen på landslagskollegan Dahlqvist.

”Får vara försiktiga…”

Vad många svenska längdåkare har gemensamt är också att de har framtiden för sig, och de flesta lär vara med uppemot tio år till. Många fina resultat är att vänta för Sverige de kommande åren. Men det finns inga garantier för endast guld och gröna skogar. I alla fall inte enligt den norske längdexperten Petter Skinstad. Eftersom det finns en drös vinnarskallar i det svenska laget kan de pressa varandra för hårt, och att resultatet blir därhän.

211118 Frida Karlsson, Sollefteå, intervjuas under en pressträff inför Sverigepremiären i Skidor den 18 november 2021 i Gällivare. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

– Det finns säkert en viss fara att det kan bli för mycket, och att de helt enkelt kan köra ner varandra. De har de fyra-fem bästa i världen på flera distanser, så man får vara försiktig mot en ny säsong nu, säger han till Nettavisen.

Therese Johaug har lagt karriären på hyllan, och Petter Skinstad tror att Karlsson kan bli norskans arvtagare.

– Karlsson när hon är som bäst håller en högre nivå än de flesta, och Frida har fördelen av att visa en stabilitet som håller över lång tid.

LÄS MER: Calle Halfvarssons drag – avslöjar nu detaljen bakom efterlängtade pallplatsen i världscupen: ”Tar med det”

Få våra nyhetsbrev!