Norske experten totalsågar svenska skidlandslaget – har aldrig(!) sett något sämre: ”Det här kan bli…”

Tidigare i veckan sågade Petter Northug de svenska herråkarna.
Nu stämmer norske experten Petter Skinstad in.
– Svagaste jag sett, säger han.

Sverige har de senaste åren skördat stora framgångar på damernas sida av längdskidåkningen, men på herrsidan har det gått tyngre. De svenska herrarna har inte alls levererat på samma nivå och den svenska publiken väntar på herråkare i världsklass.

Rejäla sågningen

Att det är så är givetvis någonting som våra grannar borta i Norge njuter av. Efter helgens premiärer i både Sverige och Norge var den tidigare längdstjärnan Petter Northug, numera expert i norska TV2, ute och sågade det svenska herrlaget.

– Jag har sett på svensk tv i dag, och de svenska åkarna. För de svenska tjejerna tycks formen vara god, men för de svenska herrarna… Toppen där skulle inte vara topp 15 i Norge, sa Petter Northug då.

201219 Calle Halfvarsson under en träningstävling den 19 december 2020 i Östersund. Foto: Erik Mårtensson / BILDBYRÅN

Nu får den snart 36-årige Northug medhåll från expertkollegan Petter Skinnstad och menar att svenskarna inte ens är i närheten av världseliten.

– De är på en helt annan planet jämfört med Norge och Ryssland, säger han till den norska tidningen Nettavisen.

Sverige har den senaste tiden tappat flera stora åkare på herrsidan som Marcus Hellner, Daniel Rickardsson och Johan Olsson – och ingen har hittills tagit över stafettpinnen. Lite oflyt, tycker Skinnstad.

– Sverige har haft lite otur. Samtidigt måste det erkännas att de inte gjort ett tillräckligt bra jobb på vissa områden.

”Svagaste jag sett”

Det svenska herrlaget har präglats av ett generationsskifte de senaste åren och många fler unga åkare väntar på sitt absoluta genombrott. Trots det sågar Skinnstad den svenska truppen till Ruka fullständigt.

– Det är den svagaste trupp jag någonsin har sett, konstaterar han.

– Sverige kan få de sämsta resultaten i modern tid i Ruka.

Calle Halfvarsson, skidor
200215 Calle Halfvarsson of Sweden after the men’s 15 km freestyle during the Ski Tour 2020 on February 14, 2020 in Östersund. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_508

Flera hoppas på att bland andra William Poromaa kan närma sig toppen ordentligt i år. Och lite det spåret är Skinnstad inne på.

– Svensk herrlängdskidåkning är till 100 procent beroende av att unga åkare reser sig och tar ansvar. Annars kommer nog säsongsstarten bli ganska tuff.

LÄS MER: Petter Northugs stenhårda dundersågning – av hela svenska skidlandslaget: ”Inte en enda åkare skulle…”

Få våra nyhetsbrev!