Petter Northugs stenhårda dundersågning – av hela svenska skidlandslaget: ”Inte en enda åkare skulle…”

Framgångar på damsidan – men på herrsidan är det tyngre.
Nu sågar Petter Northug Sverige.
– Inte en enda svensk skulle vara topp 15 i Norge, säger ikonen.

I Sverige har vi under många år blivit bortskämda av framgångar inom längdskidåkningen. Stjärnor som Charlotte Kalla, Frida Karlsson, Ebba Andersson, Stina Nilsson och Jonna Sundling har dominerat i världscupen och stora mästerskap, men på herrsidan har det varit tyngre.

Northugs sågning

Sveriges herrar törstar efter framgångar, och stjärnor som Calle Halfvarsson har inte alls fått det att stämma, under många säsonger i rad. Det finns dock ljusglimtar, och förra säsongen vann till exempel Oskar Svensson en världscuptävling under Tour de Ski, och Jens Burman var på pallen under en tävling i världscupen.

Calle Halfvarsson, skidor
201122 Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, deppar efter skidloppet över 15 km fristil den 22 november 2020 i Bruksvallarna. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0050

Men Petter Northug är inte imponerad. Den norske skidikonen är numera expert för norska TV2, och tillsammans med experten Petter Skinstad utsåg han under söndagen ”veckans svensk”. Vem som fick utmärkelsen? Ingen…

– Jag har sett på svensk tv i dag, och de svenska åkarna. För de svenska tjejerna tycks formen vara god, men för de svenska herrarna…, säger han.

”Tufft att vara svensk”

Doldisen Leo Johansson vann tävlingarna i Gällivare både på lördagen och söndagen, men Petter Skinstad menar att ingen svensk åkare skulle vara topp 15 i Norges tävlingar.

– Nej, så är det. Det enda positiva där är att de fått fram en nykomling, i form av Leo Johansson, men samtidigt ser man ju nivån. Toppen där skulle inte vara topp 15 i Norge. Vi får se när han får ställas mot de allra bästa, åkare från Norge och Ryssland. Då blir det en ”reality check”, och tillbaka till verkligheten, säger Northug.

Foto: TV2

Avslutningsvis säger de bägge Petter:

– Vi tror att det blir tufft att vara svensk i Finland, nästa helg. Men vi får trösta oss med att det nog blir väldigt gott att vara norsk i Ruka. Men väldigt tufft att vara svensk…

LÄS MER: Frida Karlssons oväntade drag inför premiären – har nu bestämt sig: ”Jag ringde och sa: ‘Glöm mig inte!’”

Få våra nyhetsbrev!