Norska storstjärnan Therese Johaugs kritik mot kontroversiella skidförslaget: ”Det är dumt!”

.

Det är förslaget som väcker starka känslor runt om i skidvärlden.
Förslaget att begränsa de stora nationerna.
– Jag tycker det är dumt, säger en öppen kritiskt Therese Johaug till Nettavisen.

Under den årliga skidkonferensen i Dubrovnik i början av juni presenterade Internationella skidförbundet, Fis, ett nytt förslag om att begränsa stornationerna för att jämna ut konkurrensen. Ett förslag som nu väckt starka reaktioner i hela skidvärlden.

Therese Johaugs kritik

I förslaget ingick att sätta upp regler för storleken på vallatrailers samt hur mycket ström de får dra. Man ska även förbjuda mobila slipmaskiner och skärpa till möjligheten för att testa skidorna inför loppen. Allt i ett försök att få tävlingarna att avgöras i skidspåren – och inte i vallatrailers.

Therese Johaug, Norge
190223 Therese Johaug of Norway after the women’s cross country skiing skiathlon during the FIS Nordic World Ski Championships on February 23, 2019 in Seefeld in Tirol.
Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87885

En av dem som reagerar starkt på det nya och högst kontroversiella förslaget är norska storstjärnan Therese Johaug. Skiddrottningen kan inte alls förstå det här märkliga förslaget att begränsa stornationerna.
– Jag tror i stället att man måste starta i en annan riktning i de andra länderna, för att få upp intresset och skapa en träningskultur, säger Johaug till Nettavisen.
– Till exempel kan vi få med oss folk på läger och visa hur vi jobbar. Och det gör vi ju också. Vi har varit väldigt öppna och ärliga i hur vi gör för att åka fort på skidor. Vi bjuder in folk till våra läger.

Johaugs egen lösning

Johaug använder exempel som att hon ofta har tränat med Charlotte Kalla, hur Jessica Diggins också tränat med Norge och även norskan Maiken Caspersen Falla som åkt och hjälpt till i Slovenien.
– Det är bättre än att de ska leta efter alla möjliga regler och begränsningar. Det är fint att hitta olika sätt som till viss grad kan hjälpa de andra nationerna, men det här blir hårklyverier enligt mig, säger Johaug till norska tidningen.

Therese Johaug, Norge
190317 Therese Johaug of Norway in the Women’s 10km classic technique interval start during the FIS Cross-Country World Cup on march 17, 2019 in Falun.
Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / kod DR / COP 173

LÄS MER: Charlotte Kallas känslostorm – efter mötet med Johaug: ”Blev nästan rädd för mig själv”

Tvärvändningen: Guldhjälten Johan Olsson fortsätter(!) i skidlandslaget – i en helt ny roll