Norska stjärnans svar mot den svenska sågningen – slår tillbaka inför premiären: ”Det är lite konstigt faktiskt…”

Norges lag till världscuppremiären har sågats i Sverige.
Nu slår stjärnorna tillbaka.
– Det är lite konstigt faktiskt, säger Emil Iversen.

Inför årets världscuppremiär i Ruka så blåser det positiva vindar kring det svenska lägret. Det finns mängder av stjärnor, både i distans och i sprint, och åkare som Frida Karlsson, Ebba Andersson, Jonna Sundling och Maja Dahlqvist kan alla vinna världscuptävlingar och mästerskapslopp under en bra dag.

Slår tillbaka mot kritiken

Men i Norge är tongångarna lite annorlunda. Therese Johaug har avslutat karriären, och på sprintsidan har veteranen och stjärnan Maiken Caspersen Falla lämnat. Det är med andra ord en rejäl generationsväxling man står framför, och kritiken mot hur laget är uppbyggt har stundtals varit hård. Den svenske damtränaren Stefan Thomson har, bland annat, sagt att Norge ”borde vara oroliga”.

220305 Therese Johaug of Norway celebrates and cries at the flower ceremony after the women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 5, 2022 in Oslo. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Men den svenska kritiken har de norska stjärnorna inte mycket för. Emil Iversen, distansstjärna och son till damtränaren Ole Morten Iversen, menar att de norska damerna får oförtjänt mycket kritik.

– Det är mycket som är lite väl hårt. Vi har varit sinnessjukt bortskämda med Björgen och Johaug. Det är lite konstigt att förvänta sig att det alltid ska vara så. Nu är vi inne i en generationsväxling, då går det upp och ner. Vi kan inte förvänta sig att vi ska vinna varje världscuptävling hela tiden, säger han.

LÄS MER: Charlotte Kallas helt ärliga ord – ger nu sin dom om ryska avstängningen: ”Det är supertrist att…”

”Oförskämt mycket kritik”

Han får medhåll av en åkare som kommer att vara viktig för Norge i år. Ingvild Flugstad Östberg har haft hälsoproblem de senaste åren, men är nu tillbaka, i ett övrigt ungt norskt landslag.

– Jag tycker att tjejerna fått oförskämt mycket kritik, säger hon.

200229 Ingvild Flugstad Östberg of Norway and Ebba Andersson of Sweden after the women’s 10 km classic technique interval start during the FIS Cross-Country World Cup on February 29, 2020 in Lahti. Photo: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Flugstad utvecklar:

– Jag tror att tjejerna vet exakt var de står, vad de tränat på, och för dem är det kanske bra att förväntningarna blir lite lägre, och att de hellre får bevisa sig i spåren. Det vet jag att vi kan göra, säger hon.

Även stortalangen Helene Marie Fossesholm håller med.

– Det blir lite väl mycket kritik och negativitet. Samtidigt har vi jo inte de prestationer nu som vi haft förut. Men vi måste ju få möjligheten att bevisa oss, säger hon.

LÄS MER: Nya bilden på Frida Karlsson och Ebba Andersson – som hyllas stort av svenskarna: ”Så fint, vilka tjejer!”