Charlotte Kallas helt ärliga ord – ger nu sin dom om ryska avstängningen: ”Det är supertrist att…”

Charlotte Kallas helt ärliga ord – ger nu sin dom om ryska avstängningen: ”Det är supertrist att…”

För första gången på 16 år är det dags för världscuppremiär utan Charlotte Kalla.
Men även ryska åkare är borta.
– Det är supertrist att sporten dras med, säger hon till TT.

Efter att Ryssland invaderat Ukraina så har mängder av idrottsstjärnor påverkats. Redan under förra säsongen fick skidstjärnorna stå åt sidan i form av avstängning, och under sommaren har diskussionerna varit många huruvida ryska åkare fortsatt ska stängas av även den här vintern.

Ärliga orden om ryssarna

Beslutet blev stenhårt. Åkare som Alexander Bolsjunov och Veronika Stepanova får tävla på egen hand i Ryssland under vintern, då man fortsatt stängts av från världscupen, och mest troligtvis även under VM, som går av stapeln i februari. Att de ryska åkarna saknas gör utan tvekan konkurrenten mindre tät för stjärnor som Frida Karlsson och Ebba Andersson, men debatten kvarstår; Var det verkligen rätt?

Charlotte Kalla, skidor
220326 Charlotte Kalla poserar för ett porträtt vid en intervju under SM-veckan den 23 mars 2022 i Piteå. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0347

Det är även en unik världscuppremiär på andra sätt. Charlotte Kalla har avslutat karriären, och för första gången på 16 år är det dags för premiär i Ruka utan Kalla. Svenskan ger nu sin dom på att de ryska åkarna saknas – och hon anser att det är rätt.

– De har ju varit med och gjort avtryck. Se bara på förra säsongen på OS och världscupen. De har många placeringar högt upp. Det är supertrist att sporten dras med. Men vi ju måste markera med demokratin att vi tar avstånd från det vansinniga kriget, genom att inte låta de åkarna komma in och tävla, säger hon till TT.

LÄS MER: Nya bilden på Frida Karlsson och Ebba Andersson – som hyllas stort av svenskarna: ”Så fint, vilka tjejer!”

”Trodde det skulle vara konstigare”

Charlotte Kalla är en av Sveriges största idrottare någonsin, och hon har sagt att det känns vemodigt att inte starta upp en säsong igen. Men det känns bättre än hon anat.

– Jag trodde det skulle kännas konstigare. Det är annorlunda att självvalt sitta i tv-soffan. Inte på grund av skada eller sjukdom. Det har tidigare inte alltid varit förknippat med positiva beslut och anledningar, säger hon.

220227 Alexander Bolshunov of Russia after competing in Men’s Cross Country Skiing 15 km Classic Technique interval start during the FIS Cross-Country World Cup on February 27, 2022 in Lahti. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN

Charlotte Kalla får dessutom chansen att plocka fram ett namn hon tror extra mycket på i premiären – och lyfter då fram en svensk superdoldis.

– Det ska bli spännande att följa Edvin Anger. Hans resultat och prestationer i Bruksvallarna (trea och fyra i distansloppen) var spännande tycker jag.

LÄS MER: Enorma glädjebeskedet för svenska stjärnåkarna – nu väntar rejält pengaregn: ”Är en stor summa!”