Norska skidchefens hårda kritik – mot Norge: ”En skandal att Marit Björgen..”

Den norska staten borde gå in med statssponsrad lön till före detta aktiva skidåkare.
Det menar landslagschefen Vidar Löfshus med motiveringen att de då kommer stanna inom skidsporten.
– Det är en skandal att inte Ole Einar Björndalen och Marit Björgen avlönas av staten, säger han till Dagbladet.

Vidar Löfshus har varit chef för det norska längdlandslaget sedan 2011. Men nu när säsongen är över är också norrmannens karriär inom förbundet slut.

Slutar som landslagschef

Det norska landslaget har under Löfshus ledning nått oändliga framgångar, men efter succéåret med både OS och skid-VM i Seefeld sätter han punkt och slutar.

Vidar Løfshus, head coach of Norway, during a press conference prior Tour de Ski on December 21, 2017 in Oslo.
Foto: Fredrik Varfjell/Bildbyrån

Löfshus avslutar däremot sin anställning med oro snarare än glädje.

Löfshus kritik mot Norge

I Kanada finns ett speciellt program vid namn ”Own the Podium”. Det kommer bland andra Alex Harvey, som tackade för sig efter skid-VM, genomgå.

Kanadensaren kommer utbilda sig till jurist och som före detta idrottsman finansieras det av staten. I Norge finns ingen liknande lösning, och Löfshus oroar sig nu för framtiden för norsk skidåkning.

För norska Dagbladet berättar han om den stora oron kring att före detta åkare inte får den stöttning av staten som kan behövas.

”Det är en skandal”

Enligt honom kan det vara en avgörande faktor för att kunna ta vara på deras kompetens och få dem att stanna inom skidsporten.

Det är ”en skandal” att åkare så som Marit Björgen och Ole Einar Björndalen inte fått den typen av backning från staten, menar Löfshus.
– Det finns ingen som har mer kunskap och kompetens som idrottare än den typen av människor, som är genuint intresserade av att ge tillbaka till sporten och samhället. De borde få lön av staten, säger han till Dagbladet.

Marit Bjørgen of Norway on the podium after women’s 30 km free technique during FIS Cross-Country World Cup on March 11, 2018 in Oslo.
Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån

Dagbladet uppmärksammar en liknande modell som används i Tyskland.

Heidi Weng positivt inställd

Där är en majoritet av de främsta idrottarna anställda av staten och får en månadslön, trots eventuella skador eller mindre bra resultat.

Samtidigt får de utövarna även garantier för ett arbete eller vidareutbildning efter karriären är slut.

Heidi Weng är en av dem som är positivt inställd till den tyska modellen.
– I dag är det en så stor risk att vara idrottare, framför allt som kvinna. Det är få som tjänar några pengar. Har du en dålig säsong kan det plötsligt bli väldigt svårt att fortsätta satsa, säger hon till Dagbladet.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

   

LÄS MER: Norska uppgifter: Johannes Hösflot Kläbos oväntade drag – byter landslag

André Pops första ord efter SVT:s skidförlust – här är folkkära profilens besked om framtiden

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);