Norska panikdraget sågas nu stenhårt – de riskerar att bannlysas från all internationell idrott: "Alla säger det"

Norska panikdraget sågas nu stenhårt – de riskerar att bannlysas från all internationell idrott: ”Alla säger det”

Norsk idrott är i rejält trubbel och riskerar att kastas ut ur samtliga internationella mästerskap.
Nu har man hittat en snabb paniklösning, men som inte alls övertygar.
– Det ett bevis på hur dåligt den här processen skötts de senaste åren, säger norske krönikören Jan Petter Saltvedt.

Under förra skakades norsk idrott i grunden efter ett högst oroande avslöjande av norska tidningen NRK. Enligt tidningens uppgifter har Norge hamnat i rejält trubbel på grund av en dopingkris.

Norges kris

Anledningen är att organisationen Antidoping Norge, ADNO, inte alls har dopingtestat ungdomar från 15 år och upp till 18 år under de senaste åren. På grund av att man inte får dopingtesta unga idrottare utan föräldrars tillåtelse, enligt Norges lagstiftning.

Johannes Hösflot Kläbo, Norge
220211 Johannes Høsflot Klæbo of Norway with his bronze medal at the medal ceremony for men’s cross-country skiing individual 15 km during day 7 of the 2022 Winter Olympics on February 11, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN / COP 217 / JE0038

Det kan nu leda till att Norge helt utesluts från alla stora internationella mästerskap från och med början av nästa år. Främst på grund av att norsk lag bryter mot internationella antidopingorganisationen Wadas strikta regelverk för att motverka doping.

Sågar beslut

Efter det högst allvarliga avslöjandet har Antidoping Norge och det norska kulturdepartementet träffats i Oslo och beslutat en kortsiktig krislösning för att lösa problemet. Vilket innebär att norska idrottsungdomar i åldern 15-18 år ska dopingtestas om föräldrarna godkänner det.
– Att få det här gjort innan den 9:e september, vilket är den deadline vi har fått av Wada, är inte realistiskt. Vissa juridiska bedömningar har gjorts om det är möjligt inom den nuvarande lagstiftningen och vi tittar på det en gång till. Men att få det gjort senast den 9:e september är inte realistiskt. Samtidigt håller vi på att titta på att skapa en separat lagstiftning, säger Norges statssekreterare Gry Haugsbakke till tidningen NRK.

Erling Braut Haaland, Norge
220831 Erling Braut Haaland of Manchester City during the Premier League match between Manchester City and Nottingham Forest on August 31 2022 in Manchester. Foto: MB Media / BILDBYRÅN / COP 243

Men panikdraget tas inte väl emot runt om i idrotts-Norge. Faktum är att det sågas hårt av NRK-krönikören Jan Petter Saltvedt.
– Alla säger att detta är den enda lösningen på kort sikt. Om vi ska tro på det är det ett bevis på hur dåligt den här processen har skötts de senaste tre åren, säger han och utvecklar sin kritik:
– Föräldrafullmakten är en möjlighet som har funnits där hela tiden. Och det gör dessvärre ingenting för att ändra grundläggande problemet eller att rätta upp intrycket av en idrottsnation utan kontroll och egen antidopinglagstiftning. Unga idrottare kan fortsatt dopa sig i teorin utan att bli testade. Det här är som att täta ett hål med en sil.

Det återstår att se hur Wada reagerar på Norges nya lösning för att dopingtesta unga idrottare. Om det godkänns eller om norsk idrott faktiskt blir utkastade ur alla tävlingar, vilket vore ett enormt misslyckande för landets idrottssatsning.

Vad tycker du om Norges dopingkris? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Charlotte Kallas plötsliga återkomst till skidvärlden – här är OS-hjältens nya okända roll: ”Hon tvekar inte”