Charlotte Kallas plötsliga återkomst till skidvärlden – här är OS-hjältens nya okända roll: "Hon tvekar inte"

Charlotte Kallas plötsliga återkomst till skidvärlden – här är OS-hjältens nya okända roll: ”Hon tvekar inte”

Charlotte Kalla har lagt pjäxorna på hyllan för gott.
Men nu kommer ändå en liten öppning tillbaka till längdskidåkningen.
– Hon skulle inte tveka, säger förre landslagskollegan Ebba Andersson till SportExpressen.

Svenska skidlandslaget förbereder sig för ännu en ny vintersäsong. Men för första gången på 16 år tvingas man göra det utan en viss Charlotte Kalla.

Kallas farväl

35-åringen tog farväl av skidvärlden i våras och kommer nu att vara otroligt saknad. Efter 9 OS-medaljer, 13 VM-medaljer och hela 59 individuella pallplatser i världscupen har svenska landslagshjälten lagt pjäxorna på hyllan för gott.

Charlotte Kalla, skidor
220327 Charlotte Kalla jublar efter vinsten i damernas stafett under dag 5 av SM-veckan den 27 mars 2022 i Piteå. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0357

Istället får betydligt yngre förmågor som Frida Karlsson, Linn Svahn, Maja Dahlqvist och Ebba Andersson fortsätta bära den svenska fanan i Kallas frånvaro. Framförallt den sistnämnda kommer att sakna den rutinerade landslagskollegan.

Blir mentor

Andersson har flera gånger lyft fram Charlotte Kalla som en stor förebild för hennes skidkarriär. Nu erkänner 25-åringen att förebilden kommer att fortsätta spela en stor betydelse för hennes fortsatta satsning.

Charlotte Kalla, skidor
191228 Ebba Andersson and Charlotte Kalla of Sweden celebrate after the women’s 10 km free technique mass start during Tour de Ski on December 28, 2019 in Lenzerheide. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Då Charlotte Kalla har fått en liten öppning för att kunna återvända till skidåkningen igen – som mentor till Ebba Andersson.
– Absolut har jag kontakt med Charlotte. Det är en god vän som jag gärna hör av mig till, säger Ebba till SportExpressen och fortsätter:
– Under alla år hon varit en del av laget har Charlotte varit en person som jag har bollat en hel del tankar med och utbytt erfarenheter med.

”Tvekar inte”

Men hur utvecklad och frekvent mentorskapet kommer att bli återstår att se. Oavsett är Ebba Andersson säker på att Charlotte Kalla kommer att finnas där för henne framöver.
– Hon skulle inte tveka att komma med inspel och råd om det skulle vara något.  Så bussig är hon – och det har hon varit under alla år, säger 25-åringen till kvällstidningen.

Andersson går i år in i sin sjunde säsong i världscupen och kan hittills stoltsera med 28 individuella pallplatser. Dessutom har 2 OS-medaljer och 4 VM-medaljer hemma i prisskåpet.

LÄS MER: Charlotte Kalla avslöjar festkvällen med Therese Johaug – lurade norska stjärnan helt: ”Hur kul som helst”