Norska krisplanen – tvingas förändra efter svenska succén: ”Det råder inga tvivel”

.

Sverige har en gyllene skidgeneration på väg upp – och nu kommer även ett erkännandet från Norge.
Landslagschefen Vidar Löfshus menar att Norge måste ta till extra åtgärder för att hänga med Sverige.
– Många tjejer hemma i Norge måste skruva upp sin träning några snäpp, säger Löfshus till NRK.

Frida Karlsson har stått för vinterns stora genombrott i skidspåren. 19-åringen tog sin inte endast in i den svenska VM-truppen – utan tog även tre medaljer varav ett guld på mästerskapet i Seefeld.

Gyllene generation på ingång

Bakom Karlsson återfinns flera stora svenska skidtalanger. Ebba Andersson är bara 21 samtidigt som det bakifrån kommer namn så som Moa Lundgren, 20 och Johanna Hagström 20.

Frida Karlsson of Sweden celebrates at the podium after women’s 10 km classic during the FIS Nordic World Ski Championships on February 26, 2019 in Seefeld in Tirol. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

I grannlandet Norge ser det däremot inte lika ljust ut.

Norge på efterkälken

Kristine Stavås Skistad ses som ett av de stora framtidshoppen men förutom 19-åringen är det skralt.

Det är någonting som redan i mitten av årets säsong uppmärksammades av TV2-experten Petter Skinstad.
Norge är lite på efterkälken, men man borde jobba redan i dag för generationsskiftet som lär komma efter VM 2021 och OS 2022. Efter det kommer Ragnhild Haga, Therese Johaug, Heidi Weng, Maiken Caspersen Falla – alla kommer att vara borta. Och då kommer det att bli en chock. Där måste man börja redan nu med att utveckla de som är femton till tjugo år, sa han då till SportExpressen.

Löfshus erkännande: ”Sverige är bättre”

Nu kommer det ytterligare, och kanske ännu större, oroande signaler från Norge.

Landslagschefen Vidar Löfshus säger i en intervju med NRK att Norge inte alls har lika bra återväxt som Sverige när det kommer till framtiden.
– Vi har några bra juniorer vi också men vi har jobb att göra. Just nu är Sverige bättre än oss på de näst bästa, säger han till NRK och fortsätter:
– Om det finns en punkt där jag kan erkänna att jag har gjort ett för dåligt jobb är det rekryteringen på damsidan.

Vidar Løfshus, coach of Norway, during a press event on November 14, 2018 in Beitostølen. Foto: Fredrik Varfjell/Bildbyrån

Förutom Skistad har Norge 17-åringen Helen Marie Fossesholm som ett av sina stora framtidsnamn.

”Måste komma med åtgärder”

Sverige ligger i framkant gällande de superlöften som nu är på väg att slå sig in i världscupen och Löfshus skickar en rejäl pik till det egna landet.

Enligt honom är det ett kollektivt misslyckande att inte Norge fått fram bättre framtidshopp
– Det har legat på mig men det är Skid-Norge som måste göra lyftet och vi har inte klarat det. Jag är osäker på varför. Det senaste året har vi börjat jobba lite med det och haft en del möten om det, och vi måste garanterat komma med åtgärder. Det råder inga tvivel om att det finns många tjejer hemma i Norge som måste skruva upp sin träning några snäpp, säger Löfshus till NRK.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

LÄS MER: Förbundets nya plan för Wolfgang Pichler: ”Förvånar mig om han inte..”

Stina Nilssons stora pengaregn – efter makalösa säsongen

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);