Norska jättehyllningen till Stina Nilsson efter debuten som skidskytt: ”Hon är överlägsen”

Stina Nilsson har gjort debut som skidskytt.
Nu hyllas svenskan stort i vårt grannland Norge.
– I spåret är hon tekniskt överlägsen, säger norske experten Torgeir Björn till NRK.

Under helgen som var gjorde Stina Nilsson sina allra första tävlingar som skidskytt i Idre. Hon imponerade stort i första loppet på lördagen som var sprint på 7,5 kilometer.

Stinas debut

Svenskan satte sju av sina tio skott och gick i mål som elva. Men söndagens andra tävling blev betydligt tuffare då Nilsson bommade totalt tio skott under de fyra olika skjutningarna.

Stina Nilsson, skidskytte
201114 Stina Nilsson, Lima Skyttegille, tävlar i skidskytte, sprint den 14 november 2020 i Idre. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / COP 185 / FK0027

27-åringen fick ändå beröm av SVT-experten Björn Ferry efter söndagens många bommar.
– Ser man på agerandet och inte skulle se var skotten tog, då ser det bra ut. Ställningen ser bra ut, hon håller inte på och joxar en massa utan skjuter i en hyfsad rytm. Hon ser koncentrerad och inte livrädd ut, sa Ferry i SVT Sports sändning.

Hyllas i Norge

Nilsson hyllas ännu mer i grannlandet Norge. Där flera har imponerats av svenskans debut som skidskytt.
– Det är bättre än väntat. Skyttemässigt klarar hon av sin debut på ett smidigt sätt och i spåret är hon tekniskt överlägsen. Det är förmodligen bara Tiril Eckhoff och Denise Herrmann som har en liknande fysik och teknisk nivå i sig, säger NRK:s expert Torgeir Björn.

Stina Nilsson, skidskytte
200422 Stina Nilsson under en träning i skidskytte den 22 April 2020 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

NRK-kollegan och kommentatorn Andreas Stabrun Smith ser en pånyttväckt Stina Nilsson som snabbt kommer att nå världseliten inom skidskytte.
– Jag tror att hon har hittat något som hon tycker är väldigt roligt att göra. Vi såg henne inte alltid så nöjd i intervjuer efter längdtävlingar. Det tycks lite som att hon har hittat tillbaka till glädjen över att utföra sin idrott, säger Stabrun Smith och får medhåll av en annan norsk kollega.
– Hon är underdog och känner sig kanske mer avslappnad än hon gjorde i längdskidor, säger Ola Lunde, en annan kommentator för NRK.

Nu är debuten avklarad för Stina Nilsson, som chockade hela skidvärlden när hon lämnade längskidor för skidskytte i våras. Men det kommer fortsätta att dröja innan vi får se hennes debut i världscupen.

LÄS MER: Frida Karlssons sköna gliring till norska rivalen Therese Johaug inför skidpremiären

Få våra nyhetsbrev!