Norska attacken mot Frida Karlsson och Ebba Andersson – rasar efter orden i Finland: ”De pissar på sporten”

En finsk krönikör menar att Frida Karlsson och Ebba Andersson förtjänar bättre i kampen om den totala världscupen.
Då slår den norska experten Petter Skinstad tillbaka – med ett rasande utspel om svenskorna.
– De pissar på sporten, säger han.

Längdskidornas världscup går mot sitt slut, och Maja Dahlqvist har chansen att vinna sprintcupen. Men i kampen om den totala världscupen är ingen svenska ens i närheten. Trots att Ebba Andersson och Frida Karlsson haft två fantastiska säsonger, med succé i såväl Tour de Ski som VM, så har man inget att göra om totalsegern i världscupen.

Rasar mot Frida och Ebba

Och det har skapat stora reaktioner i Finland(!). Journalisten och krönikören Santtu Silvennoinen skriver i Iltalehti att Tiril Udnes Weng, som ser ut att vinna den totala världscupen, är en betydligt sämre skidåkare än såväl Frida Karlsson och Ebba Andersson. Svenskorna är som sagt inte nära att hota om titeln, då man missat för många tävlingar, och det får Silvennoinen att reagera, och pekar på orättvisorna med systemet.

230304 Ebba Andersson and Frida Karlsson of Sweden celebrates after Women’s Cross Country Skiing 30 km Classic Technique during the FIS Nordic Ski World Championships on March 4, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Men i Norge håller man verkligen, verkligen inte med. Det finns bara en åkare, Jessie Diggins, som kan hota Tiril Udnes Weng om totaltiteln. Och Petter Skinstad, uppskattad expert på norska TV2, menar att Frida Karlsson och Ebba Andersson inte förtjänar bättre.

– De pissar på idrotten, säger han till tidningen Nettavisen.

Han menar dessutom att krönikören i Finland helt missar poängen, och han rasar samtidigt mot Karlsson och Andersson.

LÄS MER: Svenska stortalangen Edvin Anger avslöjar nya kärlekslyckan – efter jobbiga tiden: ”Betytt mycket”

“Pissar på idrotten”

Han menar att systemet som det är fungerar perfekt.

– Jag tycker inte att kritiken hör hemma här. Poängen med världscupen är inte att kora den enskilt bästa skidåkaren. Meningen är att avgöra vem som plockar flest poäng från säsongsstarten till säsongs-slutet. Det är ingen som säger att det är den bästa skidåkaren som vinner, säger han.

230302 Frida Karlsson of Sweden after the Women’s Cross Country Skiing 4 x 5km Relay during the FIS Nordic Ski World Championships on March 2, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Skinstad menar samtidigt att det är Frida Karlsson och Ebba Andersson som bör kritiseras, snarare än systemet.

– Man kan ju vända på det. Varför i hela världen har svenska och finska åkare stått över Tour de Ski och världscuplopp före VM, för att ladda upp till mästerskapet? Tiril Udnes Weng belönas ju i världscupen för att hon går alla tävlingar, och så straffas hon potentiellt i mästerskap för att hon inte har stått över Tour de Ski, andra tävlingar, eller prioriterat träning, säger han.

Skinstad fortsätter:

– Jag hyllar Tiril och önskar att alla skidåkare gjorde som hon, nämligen att så många som möjligt tävlar så ofta som möjligt. Det är hon som har skött det, alla andra har missförstått.

Det är också därför som Skinstad menar att Karlsson och Andersson ”pissar på idrotten”.

– Det är helt på sin plats att stå över världscuptävlingar om det är av rätt orsaker, att man inte kan komma till start. Men bortsett från det så får man ju se det som sitt jobb. De pissar på sin egna idrott.

LÄS MER: Norske storstjärnan Johannes Thingnes Bö slår tillbaka mot ikonen Pernilla Wiberg: ”Dum i huvudet”