När Thomas Wassberg fick skidvärlden att sätta kaffet i halsen – med orden om Therese Johaugs doping: ”Det verkar vara…”

Therese Johaug dopningsavstängning slog ned som en bomb i skidvärlden.
Men Thomas Wassberg chockade precis alla med sin dom om det hela.
– Det slår lite fel tycker jag, sa ikonen.

Therese Johaug var hela skidvärldens största stjärna när hon testades positivt för den anabola steroider Clostebol. Enligt Johaug och det norska förbundet ska Johaug ha fått okej från Norges lagläkare för att använda en läppsalva, som innehöll det förbjudna ämnet.

Johaugs chock

Dopningsbeskedet slog ned som en bomb, och precis alla tyckte till om Johaugs agerande, och sedermera dopningsdomen. Johaug stängdes till sist av i 18 månader, vilket var ett dråpslag såväl för norskan, som var på toppen av sin karriär, och för Norge, som förlorade sin största stjärna. Många menade att Johaug agerade klantigt och att hon förtjänade sin dopningsavstängning, men inte Thomas Wassberg.

När den svenske ikonen, en av våra allra största skidåkare genom tiderna, fick reda på Johaugs dopningsbesked så reagerade han med lugn, snarare än att döma ut henne direkt.

– Jag vet inte vad man ska säga, det verkar vara en storm i ett vattenglas, berättade han.

Wassbergs oväntade ord

Thomas Wassberg menade att Johaug inte förtjänade den enorma kritik som hon mottog, i och med att det de facto inte var någon dopning som togs för att höja hennes prestationer.

– Om det är nu är så att hon har använt en hudkräm eller liknande så har jag svårt att tänka mig att mängden i preparatet har en prestationshöjande effekt. Det finns så mycket medel och krämer att det är hopplöst att ha koll, sa han.

Therese Johaug, skidor
230221 Therese Johaug, expert commentator of NRK ahead of a cross-country training session ahead of the FIS Nordic Ski World Championships on February 21, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0510

Wassberg menade dessutom att idrottare som tydligt åkt fast för dopning av misstag, alltså utan något försök att höja sin prestation, borde behandlas annorlunda än de som medvetet dopat sig.

– Då slår det lite fel tycker jag. De som har gjort riktig dopning som är prestationshöjande ska så klart stängas av. Men är det så här oskyldiga grejer och man inte vet orsaken är det svårt tycker jag.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev