När Thomas Wassberg blev fullständigt grundlurad mitt under VM-loppet – och chockade alla med orden efteråt

Thomas Wassberg säger alltid vad han tycker, och han höll aldrig igen för sina känslor.
Det var därför många som blev förvånade efter VM-silvret 1985.
Det efter att ha grundlurats av sina tränare – mitt under loppet.

Thomas Wassberg är utan tvekan en av våra allra största vinteridrottare. Under den långa och framgångsrika karriären hann det bli hela fyra OS-guld, tre VM-guld, tre VM-silver och ett VM-brons, och med det i bagaget så finns det få som varit så lyckade inom sin sport som Wassberg faktiskt var.

Lurades helt

Lägg där till att Wassberg dessutom, på grund av sin enorma vinnarskalle och närmast unika vilja, blev en enorm publikfavorit ute i stugorna, just för att han alltid gav allt och för att han aldrig gav upp. Han var dessutom ofta väldigt rak och tydlig med journalisterna och i tv – inte sällan lite bitter och ilsken – vilket bara gjorde att han blev än mer populär.

Foto: Youtube

Wassberg har helt enkelt aldrig varit rädd för att säga vad han tycker och tänker, och om han ansett att någonting är fel – då har det framgått med all tydlighet. Det var därför extra förvånande när Wassberg tog silver under VM i Seefeld 1985. Då trodde nämligen alla att legendaren skulle ställa sig framför tv och vara rosenrasande – men i själva verket var han superdiplomatisk och extremt förlåtande.

Förlåtande orden

Wassberg gick ut i slutet av fältet i det 15 kilometer långa loppet, och hade således en stor fördel i att han kunde åka på konkurrenternas tider, och hela tiden bli uppdaterad kring hur han egentligen låg till i loppet. I slutet av loppet så stod förbundskaptenen Åke Jönsson och gav rapport till Wassberg om att han var i ledning med 19 sekunder, och alla hade då räknat hem guldet.

Foto: Youtube

Men i mål var plötsligt Wassberg 14 sekunder efter finländaren Kari Härkönen. Det hela rörde sig alltså om en rejäl miss från de svenska ledarna – och Wassberg fick därför en rejält fel mellantid att gå på. En ovanlig och rejäl miss – men efteråt var alltså Wassberg lugn som en filbunke.

– Nu måste jag klara det om jag bara åker i hyfsad fart, tänkte jag. Inte förrän jag går i mål förstår jag att det var felaktigt. Men jag hade lite misstankar, för jag hade fått tider från andra, bland annat från nån norrman som sa att jag var efter, säger Wassberg.

Han får sedan, i SVT, frågan om man inte blir lite arg när något sånt händer.

– Nej, man vet ju att det är så lätt att ta fel på sådana tider, säger han.

LÄS MER: Legendaren Ingemar Stenmark öppnar upp om stora felbesluten: ”Det har gått åt skogen”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!