När Petter Northug gjorde det som ingen någonsin vågat innan mål – med det största Sverige-hånet i skidhistorien

Det finns bara en Petter Northug.
På gott och ont.
Vem kan exempelvis glömma den gången han gjorde det ingen annan tidigare gjort innan en målgång – bara för att håna Sverige på allra värsta sätt.

Petter Northug har i efterhand medgett att han tog det lite för långt. Han tog verkligen varje chans han kunde att psyka och håna Sverige så fort det gick bra. Och det gjorde ju ofta det för den ikoniske norrmannen.

Otroliga hånet

Det finns förvisso en åkare (Björn Dählie) som vunnit fler VM-medaljer än Northug, men ingen har varit lika omtalad, omskriven, älskad och hatad. Petter Northug älskade att stå i centrum, och media älskade hur han hetsade mot svenskarna han allt som oftast krossade ute i spåret.

110227 Skidor, VM, skiathlon: Petter Northug, Norge, Jubel. © Bildbyrån

Idag är Northug en uppskattad och hyllad expert för norska TV2, och det är sällan han hittar på upptåg som han gjorde förr om åren. Northug har menat att han ibland har ångest över hur grova Sverige-hånen blev, och särskilt de gånger han gick hårt åt det svenska kungahuset, som han framför allt gjorde under VM i Holmenkollen 2011.

LÄS MER: När en snart 60-årig Gunde Svan visade hur svenskt pannben ser ut – med att göra slarvsylta av Northug

Gjorde det unika

Kung Carl XVI Gustaf var på plats under tävlingarna i Holmenkollen, och när Northug passerade mållinjen skrek han ”Can you hear me?” mot Sveriges konung. Men redan innan mållinjen hade han chockat alla.

När norrmannen kom upp på upploppet så hade han gott om tid ner till tvåan, Marcus Hellner. Northug tog sig tid till att hyscha publiken, sakta ner farten – innan han på nytt säkrade avståndet ner till tvåan. 

Foto: Youtube

Men innan Northug passerade mållinjen gjorde han någonting som skidvärlden aldrig tidigare hade sett. Northug bromsade helt upp bara en halvmeter från linjen, väntade retfullt in sin svenske rival – för att sedan kliva in på mållinjen. Säga vad man vill om Petter Northug, men snacka om ett briljant hån.

LÄS MER: Gunde Svans makalösa siffror i spåret som 12-årig grabb är det absolut sjukaste vi hört – bekräftar det vi alltid har anat