När Gunde Svan klev in i tv mitt under sitt egna lopp – och pikade rivalen på allra skönaste sätt: ”Det går inte”

Gunde Svan stormade mot en ny vinst.
Då klev han rakt in i tv – och briljerade fullständigt.
Lyssna bara på självsäkerheten när han ser rivalen åka mot mål…

Gunde Svan är en av våra absolut största vinteridrottare genom tiderna. Han skördade enorma framgångar under 80-talet och blev en publikfavorit ute i stugorna med sitt snudd på unika sätt att vara. Gunde lämnade ingenting åt slumpen, var noggrannast av alla idrottare i världen, och hade en vinnarskalle utöver det vanliga.

Otrolig karriär

Det gav verkligen resultat. Svan vann VM- och OS-guld, men kanske blev han ännu mer folkkär efter karriären. Svan är nu mera en av våra allra mest omtyckta tv-personligheter, och är en programledare av rang. Det var kanske inte helt lätt att förstå när han var som bäst, då han ofta var tystlåten och kanske inte bjöd på sig själv hur mycket som helst.

Artikeln fortsätter efter bilden

850101 Skidor, världscup, herrar: Gunde Svan © Bildbyrån

Men det var ofta underhållande när han pratade, och ett klipp sammanfattar verkligen exakt hur skön och rak han var. Efter ett långt lopp är många så trötta att de rasar ihop. Men Gunde Svan tänkte annorlunda. Efter att ha passerat mållinjen under ett lopp så klev han rätt in i tv:s hytt – och klampade rakt in på kommentatorsplats. Det hör verkligen inte till vanligheten att idrottare kommenterar sitt eget lopp, men det var precis vad Gunde gjorde.

LÄS MER: Henke Larsson utser Sveriges absolut bästa idrottare genom tiderna – och nobbar alla fotbollsspelare

Helsköna bilderna

När han satt och tittade på loppet så var hans stora rival på väg in mot mål, och det var länge oklart huruvida Gundes tid skulle räcka. Men innan någon annan hade fattat det så stack Gunde ut hakan och sa bestämt att finländarens tid inte skulle räcka. Under upploppet hör man Gunde slå fast det flera gånger, och han fick ju rätt, då Gunde vann loppet ganska klart.

Artikeln fortsätter efter bilden

860220 Skidor, För-VM, Oberstdorf: Gunde Svan, Sverige. © Bildbyrån

Det som kanske sammanfattar Gunde Svan ännu bättre är när han blir ombedd om att ”säga någonting”. Han säger då, kort och gott: ”Man ser ju på bilderna”.

Gunde Svan, vilken alldeles fantastisk idrottare – och en ännu bättre människa. Vilken otrolig personlighet!

LÄS MER: Per Ledins stenhårda hockeytackling på VM 94-hjälten – som fick Stefan Schwarz att se rött: ”Det var en ära”