Mona Brorssons helt nya satsning efter avskedet till skidskytte – här är guldhjältens nya sport: ”Varit sugen på det i flera år”

Mona Brorsson har avslutat sin karriär som skidskytt.
Nu ska hon ta klivet in i en helt ny sport – på hjul.
– Detta är bara för min egen skull, säger hon till lokaltidningen VF om nya satsningen.

Tre månader har gått sedan Mona Brorsson tog farväl av den långa skidskyttekarriären. Hon har i många år varit en mycket uppskattad lagkamrat i landslaget och en pålitlig stafettåkare.

Brorssons karriär

34-åringen har både vunnit OS-guld och VM-guld i stafett och kan stolt visa upp två individuella pallplatser på världscupen från karriären. Men i våras kände hon sig klar och tackade för sig efter tolv säsonger på världscupen, åtta skidskytte-VM och två vinter-OS.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Mona Brorsson, skidskytte
240324 Mona Brorsson, Finnskoga Idrottsförening jublar efter tävlan i skidskytte dam 12 km masstart under dag 5 av SM-veckan den 24 mars 2024 i Boden. Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN / COP 159 / SE0234

Sedan pensioneringen har Brorsson aktiverat sig i diverse olika projekt. Bland annat har hon börjat som volontär hos Röda korset.
– Det är supergivande. Jag har velat ge tillbaka efter alla år där jag fokuserat på mig själv. Nu dök det upp en möjlighet och det känns jätteroligt att få göra något helt annorlunda, berättar hon i en intervju med Värmlands Folkblad.

Monas nya sport

Nu ska hon också ta sig an en helt ny utmaning – i en helt ny sport för henne. I sommar ska Mona nämligen genom Cykelvasan för första gången i livet.
– Jag har varit lite sugen på det i flera år, men det har aldrig passat. Det ligger precis innan rullskidskytte-SM och det finns en viss skaderisk med loppet, då det är väldigt mycket folk. Min sambo och hans familj har åkt Cykelvasan i många år och jag har alltid känt att jag vill vara med på hela den familjeupplevelsen, säger Brorsson till lokaltidningen.
– Jag kommer förvisso cykla så fort jag kan, men har absolut ingen ambition att vinna eller komma på pallen. Jag har definitivt ingen aning om var jag står, detta är bara för min egen skull. Det gäller att njuta av folkfesten och ta sin tid att stanna på stationerna som bjuder på saft eller blåbärssoppa.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Mona Brorsson, skidskytte
240225 Sveriges Mona Brorsson poserar för ett porträtt efter en presskonferens inför Skidskyttekampen den 25 februari 2024 i Stockholm. Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN / COP 94 / JN0145

Enligt hon själv så har det kliat i kroppen efter att ha lagt geväret på den berömda hyllan. Mona Brorsson har verkligen saknat att få tävla, även om det gäller en helt ny sport på två hjul i 96 kilometer.
– Ja, lite. Men jag har velat göra något helt annat. Jag älskar att göra fysiska saker med kroppen så detta blir perfekt. Förra veckan cyklade jag Siljan runt (16 mil), även det med sambons familj. Äventyrliga tävlingar är precis det jag vill göra just nu, men jag vill vara där för motionsupplevelsens skull och inte för att slåss om framskjutna placeringar, säger hon i intervjun.

Kommer du att sana Mona Brorsson i skidskytte? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Frida Karlssons oväntade avslöjande – vill nu tävla i en helt annan sport redan i sommar: ”Får se om jag blir uttagen”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev