Nya beskedet om Linn Svahn inför säsongen – avslöjar svenska skidstjärnans stora mål med vintern: ”Det jobbar vi för”

Linn Svahn återvände till världstoppen förra säsongen.
Och svenskan överträffade alla förväntningar på världscupen.
Nu avslöjas 24-åringens stora målsättning för kommande vinter.

Det var i februari 2021 som Linn Svahn ramlade olyckligt inför skid-VM i Oberstdorf och skadade axeln allvarligt. Vad hon inte visste då var att den skadan skulle förstöra de kommande två åren för henne.

Svahns storsuccé

Två skid-VM och ett vinter-OS blev spolierat för henne och de har varit en oerhört tuff tid för svenska sprintspecialisten. Först den här vintern kunde Svahn återvända till sitt vanliga jag och börja vinna världscuplopp igen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Linn Svahn, skidor
240103 Linn Svahn of Sweden celebrates after women’s sprint final during Tour de Ski on January 3, 2024 in Davos. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / kod MB / MB0824

Och som hon gjorde det. När den första världscupsegern på över 1 000 dagar kom under Tour de Ski så släppte allt och Linn började rada upp segerlopp framöver.

Linns målsättning

Senaste säsongen blev rena storsuccén för Svahn som vann den totala sprintcupen och kom tvåa i den totala världscupen. Svenskans framgångar på världscupen överraskade till och med hennes personlige tränare Ola Ravald.
– Att hon skulle kunna slåss om sprintcupen trodde jag absolut. Och jag vet att hon håller väldigt hög nivå i distansåkningen, och att hon har utvecklat sin totala kapacitet, så jag trodde att hon skulle kunna vara en topp-10-åkare oftare. Men vi hade inte ens diskuterat totala världscupen. Detta givetvis med tanke på de bekymmer som hon har haft. Men jag minns en vecka strax före jul, när alla skavanker bara släppte och allt funkade i träningen. Det syntes skillnad från pass till pass. Det var häftigt att se, säger Ravald i en intervju med längd.se.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Linn Svahn, skidor
240315 Linn Svahn of Sweden celebrates on the podium after the Women’s Sprint final during the FIS Cross-Country World Cup on March 15, 2024 in Falun. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0474

Nu är den stora frågan om Linn Svahn kommer att gå för den totala världscuptitel nästa vinter. För där finns också ett skid-VM i Trondheim 2025 som hägrar.
– Linns mål får hon själv förmedla, men till vintern är VM i Trondheim vad vi planerar träningen för. Där jobbar vi just nu i första hand mot sprint och teamsprint, men det är klart att vi tittar och sneglar även mot de övriga distanserna, säger tränaren Ravald om målsättningen.

LÄS MER: Nya bilderna på Ebba Andersson som får alla svenskar att jubla – underbara beskedet efter den tuffa säsongen: ”Världsklass”

En ändring i upplägget som Svahn kommer att göra till nästa säsong är att testa det nya succéknepet från Norge med dubbeltrösklar på träningsdagarna.
– Vi har gjort en analys av den gångna säsongen. Linn kom upp i en bra nivå, men det finns också vissa delar som hon kan fortsätta att utveckla; det förutom att utveckla den totala åkkapaciteten bland annat handlar om starter; målgångar och vissa tekniska moment. Vi har en checkpointlista över saker att jobba med och saker som vi kommer att beta av. Sen är det ju så med detta att det inte går att lösa med ett pass här eller där. Det handlar om att nöta in saker och ting och arbeta med utvecklingsdelarna över tid, säger Ola Ravald i intervjun.

Vad tycker du om Linn Svahn som skidåkare? Dela artikeln och säg din åsikt!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev