Martin Johnsrud Sundbys hårda kritik – mot svenska skidstjärnornas besked

Charlotte Kalla och Ebba Andersson väljer att inte åka Tour de Ski.
Det för att i stället fokusera på förberedelserna inför VM.
Nu möts deras avhopp, och flera andras, av kritik från Martin Johnsrud Sundby.

Tour de Ski har blivit en klassisk tradition i tv-sofforna. Minitouren, som i år går av stapeln mellan den 29 december och 6 januari, har endast vunnits av en svensk.

Kalla och Andersson nobbar

Det var 2008 som Charlotte Kalla segrade över Virpi Kuitinen och på herrsidan har Marcus Hellner varit bästa svensk på en total andraplats.

Men till årets minitour kommer flera svenska toppnamn inte till start. Ebba Andersson, Charlotte Kalla, Hanna Falk och Stina Nilsson har alla gett beskedet att de inte ställer upp.

Detta för att i stället lägga fokus på förberedelserna inför VM i Seefeld som inleds i mitten av februari.

Nilsson öppnade dock för att åka touren efter helgens sprintseger, men den restereande trion verkar ha bestämt sig.

Kritiken från Norge

Beslutet av de svenska, och flera internationella, åkarna möts nu av stor kritik.

Den norske stjärnan Martin Johnsrud Sundby konstaterar att skidsporten tappar stort intresse av att många stjärnor inte ställer upp i Tour de Ski.
– Det förvånar mig lite. Speciellt när vi vet att mycket i internationell längdskidåkning bygger på Tour de Ski och intresset för den tävlingen, säger Sundby till NRK och fortsätter:
– Jag förstår att det handlar om individuella prioriteringar, men värderingen är att Tour de Ski är en viktig tävling för en idrott som skakar lite. Vi insåg under säsongen att det ekonomiska berget vi står på inte är så jättestort.

Therese Johaug ha också flaggat för att hon eventuellt kommer stå över minitouren.

Blomquist ”Det är ett problem”

Den norska superstjärnan har vunnit allt hon ställt upp i under säsongen och är en av favoriterna till att bli VM:s stora skiddrottning.

SVT:s expert Anders Blomquist håller med Sundby i frågan gällande att stjärnorna står över Tour de Ski.
– Om de som åker bäst normalt inte är med i en sådan tävling så är det ett problem. Ryssland har en annan inställning och åker med absolut bästa lag. Sverige och Norge är väldigt försiktiga till att åka touren, säger han till SVT.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/pAnRKgMQCljBCeUvTvECybTsznbtHQAGbF6FvaUDePx3qmVRsbwOSNoa2sJgi3K8?autoplay=1&loop=1&mute=1″ aspect_ratio=”1:1″ /]

LÄS MER: Johan Olsson om karriärens finaste minne av Petter Northug: ”Har den kvar, otvättad”

OS-hjältens tunga sjukdomsbesked: ”Upptäckten har turligt nog skett i ett tidigt stadium”

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);