Marit Björgens starka ord om Charlotte Kalla efter att hemligheten avslöjats: ”Tråkigt – jag är chockad”

Marit Björgens starka ord om Charlotte Kalla efter att hemligheten avslöjats: ”Tråkigt – jag är chockad”

Charlotte Kalla avslöjar sina riktiga känslor under karriären i sin nya bok.
Det får Marit Björgen att reagera starkt.
– Jag är chockad, säger hon.

Hon är en av Sveriges mest framgångsrika idrottare genom tiderna, men under den långa karriären så tvivlade Charlotte Kalla ofta på sig själv. Det avslöjar hon i sin nya bok ”Skam den som ger sig”, som inleds med att Charlotte Kalla berättar om det hon kallar för ”skamrösten”, som spökar med hennes psyke.

Avslöjar mörka tankarna

Charlotte Kalla berättar att skamrösten brukade försöka intala henne att hon var en bluff, värdelös, överskattad och ”naiv som trodde att hon betytt någonting för svensk längdskidåkning. Att hon bara hade tur som vann alla medaljer.

– Innerst inne vet jag att det bara är dumma, elaka tankar som kommer till mig för jag tvivlar, säger hon till NRK om de mörka tankarna.

180317 Charlotte Kalla, Sverige deppar efter tävlingen i Masstart 10 km under Svenska Skidspelen den 17 mars 2018 i Falun. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

Charlotte Kalla vann under karriären tre VM-guld, tre OS-guld och sanslösa 22 internationella mästerskapsmedaljer. Det är fem fler än Gunde Svan, och därmed flest av alla svenska längdskidåkare någonsin. Trots det skämdes Charlotte, vilket också är läskigt att prata om, menar hon.

– Jag har aldrig pratat öppet om det här, och det är väldigt få personer runt mig som jag varit ärlig med om vad som ibland har försiggått uppe i huvudet mitt, säger hon.

Björgen: ”Jag är chockad”

Charlotte Kallas erkännande om sina egna mörka tankar har skapat starka reaktioner i Sverige – men även i Norge. Marit Björgen, rival till Kalla under många år, är förvånad.

– Jag har egentligen en bild av hon varit väldigt trygg med sig själv och trivdes med idrotten. Jag hade en känsla av det, så jag måste säga att jag är chockad, och jag tycker det är väldigt tråkigt. Det är det, säger Björgen till NRK.

180210 Silver medalist Marit Bjørgen of Norway, gold medalist Charlotte Kalla of Sweden and bronze medalist Krista Pärmäkoski of Finland at the medal ceremony for the Women’s Skiathlon during the 2018 Winter Olympics on February 10, 2018 in Pyeongchang. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Charlotte Kalla berättar att hon kämpat med sin prestationsångest under karriären.

– Jag skulle aldrig kunna tänka på att säga sådana saker om andra, men likväl har jag kunnat snacka så till mig själv, och mycket är på grund av resultaten, att de inte varit tillräckliga, säger Kalla.

Så modigt att berätta, Charlotte. Du är en hjälte!

LÄS MER: Frida Karlsson i drama med veckor kvar till premiär – kan nu tvingas göra som Norge: ”Vi chansar inte”