Mardrömsbeskedet inför skidpremiären – landslagssvenskan missar hela säsongen efter olycka

Bara drygt en vecka återstår till världscuppremiären.
Då kommer stora mardrömsbeskedet för landslagssvenskan Charlotta Säfvenberg.
– Främre korsbandet är helt av, säger landslagsläkaren Jakob Swanberg i ett uttalande.

Det var på söndagens slalomträning under landslagslägret i Kåbdalis, Norrbotten, som olyckan hände för alpina åkaren Charlotta Säfvenberg. Efter ytterligare undersökning har man nu konstaterat att det rör sig om en rejäl knäskada för 25-åringen.

Missar hela skidsäsongen

Ett riktigt mardrömsbesked med bara en dryg vecka kvar till världscuppremiären. Och nu är hela säsongen förstörd för landslagsåkaren som gjorde VM-debut förra säsongen.

Charlotta Säfvenberg, alpint
191101 Charlotta Säfvenberg, alpint, poserar för porträtt under en upptaktsträff anordnad av Svenska Skidförbundet den 1 november 2019 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / 180143

Det meddelar Svenska skidförbundet i ett pressmeddelande i dag.
– Charlottas skada består av två delar. Dels en mindre skada i inre sidoledbandet, men det stora problemet är att det främre korsbandet är helt av. Operation kommer ske de närmaste dagarna och därefter modifieras behandlingen och rehabiliteringen utifrån de behov som finns, säger landslagsläkaren Jakob Swanberg i förbundets pressmeddelande.

Hon opereras på torsdag

25-åringen ska opereras nu på torsdag innan en längre rehabilitering väntar. Landslagsläkaren Swanberg räknar med att Säfvenberg kan återvända först till försäsongen nästa år.

Charlotta Säfvenberg, alpint
191006 Charlotta Säfvenberg under en träning med svenska alpinlandslaget den 6 oktober 2019 i Pitztal. Foto: Klas Rockberg / Bildbyrån / Cop 259

Förbundet meddelar även att talangen Elsa Fermbäck kommer in som ersättare till helgens slalomtävling i Levi. 21-åriga Håkansson tog JVM-brons förra säsongen i italienska Val di Fassa.

LÄS MER: Charlotte Kallas stora miljonregn – tjänar överlägset mer än alla andra: ”Hon har jobbat hårt”