Mäktiga siffrorna avslöjar: Här är Hanna Öberg bäst i hela skidskytte-VM

.

Ett guld, ett silver och ett brons.
Hanna Öbergs insatser i skidskytte-VM blev en braksuccé.
Nu visar siffrorna att hon är hela mästerskapets stora drottning.

Hanna Öberg kom till skidskytte-VM med flera fina prestationer i världscupen i ryggen. De svenska åkarna fick en tung start på mästerskapet men det var någonting som skulle släppa.

Tre VM-medaljer för Öberg

Hanna Öberg tog hem guldet i distansloppet och hjälpte till att ordna ett brons tillsammans med Sebastian Samuelsson i singelmixstafetten. 23-åringen avslutade med att ta silver tillsammans med de svenska damerna i stafetten, en medalj som kunde bli än mer ädel.

Hanna Öberg of Sweden poses for a portrait with her medals after the Women’s 12.5 km Mass Start during the IBU World Championships Biathlon on March 17, 2019 in Östersund. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

På det sista skyttet strulade det sig för Öberg och Sverige tappade guldet efter stor dramatik. Men trots det kan hon titulera sig VM:s stora drottning.

Skidskytte-VM:s drottning

Flera åkare tog, precis som Öberg, tre medaljer. Dorothea Wierer tog hem ett individuellt guld samt två stafettmedaljer samtidigt som norskan Marte Olsbu Riseland tog tre guld.

Dessa tre kom däremot i stafetter och ingen individuell medalj. Öberg tog exakt samma medaljskörd som italienskan Wierer men en sak skiljer skidskyttarna åt.

Öberg körde samtliga sju tävlingar på mästerskapet och slutade inte sämre än femma i något av loppen. Dessutom tog hon flest världscuppoäng av samtliga åkare på mästerskapet.

Svenskan är själv samlad när hon får frågan om hon faktiskt är VM:s drottning.
– Jag vet inte om jag ska uttala mig i den frågan men jag är väldigt stolt över mitt mästerskap. Det har varit en fantastisk upplevelse, säger Öberg till Sportbladet.

”Jag har varit i bra form”

Ett världsmästerskap på hemmaplan, framför allt med tanke på det senaste årets succé, har lett till stora förväntningar på de svenska åkarna.

Foto: Bildbyrån

Totalt blev det tre medaljer men Öberg tycker det svenska laget löst pressen galant.
– Jag har varit nyfiken på på hur jag skulle hantera den här situationen med ett VM på hemmaplan, men jag tycker jag har löst det på ett väldigt bra sätt. Jag har varit i bra form och på rätt plats mentalt, säger hon.

Skidskytte-VM innebär inte slutet på säsongen för skidskyttarna.

”Varit så otroligt roligt”

Senare i veckan väntar de avslutande världscuptävlingar i Holmenkollen och för de svenska åkarna väntar några dagar med lugn och ro.
– Klart att det ska bli skönt att få några dagars vila innan världscupen fortsätter. Men man vill samtidigt inte att det ska ta slut för det har varit så otroligt roligt, säger Öberg till Sportbladet.

Dela artikeln för att hylla Hanna Öberg!

LÄS MER: OS-guldhjältens oväntade besked: väljer att avsluta karriären

Frida Hansdotter härliga kupp – i sitt sista tävlingsåk i karriären