Mäktiga hyllningen till Jonna Sundling – OS-hjälten jämförs med giganten Marit Björgen: ”Chockerande”

Det finns ett tomrum som skiddrottning att fylla.
Jonna Sundling pekas ut som den stora favoriten och jämförs med giganten Marit Björgen.
– Det är ganska stora skor att fylla, säger svenska OS-guldhjälten till Yle.

Senaste åren har det varit två norska giganter som dominerat skidvärlden. Först Marit Björgen under många år och sedan tog Therese Johaug över manteln en längre tid.

VM- och OS-guld

Men kommande säsong finns det ingen Johaug att jaga längre och ett stort tomrum finns att fylla som skidvärldens stora affischnamn. Nu pekas svenskan Jonna Sundling ut som den stora favoriten att ta över taktpinnen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jonna Sundling, skidor
220517 Jonna Sundling poserar för ett porträtt under en pressträff med Sveriges landslag i skidor den 17 maj 2022 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0271

27-åringen har slagit igenom stort och dominerat inom sprint senaste två åren. Först dubbla sprintguld i både individuellt och stafett under skid-VM 2021 och sedan OS-guld i sprint och OS-silver i sprintstafett under OS 2022 i Peking.

LÄS MER: Therese Johaug återvänder till skidvärlden igen – här är norska gigantens nya jobb: ”En stjärnvärvning”

Sundlings chock

Men Sundling är inte bara världens bästa sprintåkare just nu utan förra vintern visade hon även hur mycket bättre hon blivit på distans och kunde faktiskt utmana världseliten på längre sträckor. På OS gjorde svenskan sin allra första tremil utanför hemlandets gränser och överträffade alla förväntningar.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Marit Björgen, skidor
110224 Skidor, VM, sprint, dam, medaljcermoni: Marit Björgen, Norge, jubel med guld, medalj. © Bildbyrån – 73217

Johaug var totalt överlägsen längst fram i täten, men efter Jessie Diggins och Kerttu Niskanen gick Sundling i mål på en mycket imponerande fjärdeplats.
– I och med att jag hade varit i så pass bra form så tänkte jag att om det är någon gång jag ska köra en tremil på hög höjd, i det här jäkla kärva föret, då är det nu. Att jag skulle bli fyra och så nära pallen, det var lite chockerande för mig, säger hon i en intervju med finska Yle.

Som Björgen

Inför kommande skidsäsong vill Sundling ta ännu större kliv med distansåkningen och ta upp kampen med de allra bästa nu när Johaug har lämnat guldmedaljerna lediga igen.
– Det var extra överraskande att jag tog det här stora steget i distansåkningen. Det hade jag inte räknat med. Jag kände mig starkare som skidåkare överlag, men eftersom jag inte hade tränat för distansåkning så trodde jag inte att det skulle ske, säger Sundling till den finska tv-kanalen.
– Jag vill definitivt åka mer av de här längre distanserna nu, när jag sett att jag har hanterat dem på ett mycket bättre sätt. Då blir det roligare att åka. Jag vill vara en allroundåkare.

Jonna Sundling jämförs nu med den otroliga Marit Björgen och framförallt norskans styrka att vara bra både i sprint och distans. Ytterligare jämförelser är enligt Yle att ”båda är urstarka, kraftigt byggda längdåkare som i sina bästa stunder krossar allt motstånd”.
– Det är ju fint att de tror på mig. Däremot så är Marit Björgens skor ganska stora att fylla. Och jag vill jättegärna vara mig själv, säger en ödmjuk Sundling om jämförelsen.

Kan Jonna Sundling bli den nya skiddrottningen? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Jonna Sundlings fina ord om Frida Karlsson – efter stjärnans känsliga val: ”Jag tycker det är helt rätt”